Инвеститорите се стремят да изключат прекомерния риск от уравнението, когато инвестират. И макар това да е трудно, да не кажем невъзможно, има едно направление в инвестициите, което залага на възстановяване на традиционни зависимости и коефициенти.

При тях обикновено зависими един от друг активи (или пък приемани за такива), се търгуват (при голямо отклонение от средните нива).

Този род сделки се наричат арбитражни. В тях, инвеститорите се надяват, че могат да предугадят движението на даден актив, като в известна степен за застраховка, купуват или продават насреща друг свързан с него актив, който често е в някаква форма на корелация.

И веднага давам един пример - петрол и природен газ. На пръв поглед тези два актива са корелирани. В действителност обаче, нивото на корелацията им през последните години не е особено голяма (под 0.3), изкривена от много ключови фактори, като шийстовото производство на петрол в САЩ, войната в Украйна и политическите санкции, произтичащи от това.

За първи път в историята: Вятърната енергия изпревари природния газ в ЕС

За първи път в историята: Вятърната енергия изпревари природния газ в ЕС

Енергията, генерирана от въглища, е на четвърто място

Това не означава, че двата актива не са свързани. Най-малко по следното направление - на известна степен на заменяемост. Когато газът стане твърде евтин, спрямо петрола, много индустрии и сектори, като например производството на електроенергия.

Ако това е възможно, преминават в по-голяма степен към "синьо гориво" и обратното - при прекомерно поскъпване на природния газ, много индустрии предпочитат да преминат към петрол.

И макар корелацията между двата актива да не е кой знае колко висока през последното десетилетие, те поскъпнаха в унисон след началото на войната в Украйна, както и поевтиняха в последствие, отново заедно, макар и с различни амплитуди.

Факт е, че в момента при ниво от 2 долара за MMBtu за американски природен газ, синьото гориво е почти рекордно по-евтино от петрола, който се търгува при нива от почти 74 долара за барел, за най-активните си фючърси.

Казано по друг начин - съотношението цена на петрол към цена на природен газ е при ниво от 37. А това е близо до най-високото му ниво от 21-ви февруари, тази година, когато имаше пикова разлика в цените на двете горива (съотношението достигна 38.75), както и близо до подобно съотношение от 39.38, през 2019-та година.

Снимка 597788

Източник: iStock Images

В исторически план, това съотношение е достигало най-високи нива от около 50 през 2016 година, когато видяхме петрола над 100 долара, а природния газ - близо до текущите си нива от около 2.1 долара.

Случаят с 2019 година е много интересен, защото следствие на коронавирусната криза и последвалите блокировки, съотношението се срина от рекордното си ниво, до под 5 само за четири месеца.

Това се предопредели основно от рязката обезценка на петрола, който е далеч по-чувствителен към промяната на икономиката от природния газ.

Новият газов терминал на Германия срина цената на природния газ в Европа

Новият газов терминал на Германия срина цената на природния газ в Европа

Излезе ли Старият континент от енергийната криза?

В този ред на мисли, една бъдеща икономическа рецесия, може отново да даде изпреварващо понижение на "черното злато" пред "синьото гориво".

Можем да отбележим периода между 2000-та и 2010-та година, когато съотношението в цените, при които се търгуваха двете енергийни суровини бе около 2, преди рязко да се повиши до над 10 само за две години.

В исторически план, средното съотношение между двете суровини за периода 1986-2008 година е било 9.9. То се повишава стабилно през следващите години, за да достигне нива от около 20 през последните пет години.

Независимо от относителното поскъпване на петрола спрямо газта, инвеститорите е добре да имат предвид, че съотношението между двете енергийни суровини е изключително волатилно.

Често, след достигане на моментни пикове (засега при около 40), следва рязко понижение на съотношението, свързано или с поевтиняването на петрола, или с поскъпването на газта, или и с двете едновременно.

Това често го отвежда до долната граница на диапазона - от около, а понякога и под 10.

Газовата енергийни криза продължава да виси над Европа

Европа премина през зимата на криза, която заплашваше да задуши енергийните доставки и да претовари нейната икономика, но официални лица предупреждават, че напрежението може още да не е приключило.

Страховете от спиране на тока и замръзване на домовете засега са избледнели и резервите от газ остават далеч по-пълни от нормалното. Регионът навлиза в решаващ период на попълване на тези запаси и избягването на срив през следващата зима зависи от неговия успех.

Според Русия ембаргото не е намалило износа й на петрол и горива. Производството обаче спада

Според Русия ембаргото не е намалило износа й на петрол и горива. Производството обаче спада

Износ на суров петрол по море е над границата от 3 милиона барела на ден

Тя няма да може да разчита на обикновено масивните доставки на тръбопроводен газ от Русия, а служители на ЕС разчитат на компаниите да прекратят вноса на LNG от страната.

Опасностите от преди година ще бъдат свежи в съзнанието на политиците. Горещите вълни, най-лошата суша от векове, ядрените прекъсвания във Франция и цялостната паника относно намаляващия износ на газ от Русия доведоха до рекорден скок на цените.

Те са паднали с повече от 80% оттогава и перспективите не крият притеснения за следващите месеци. BloombergNEF вижда достатъчно налични запаси за попълване на запасите до целта на ЕС от 90% до края на октомври.

Пазарът остава предпазлив, че повторението на събитията от миналата година ще преобърне баланса отново.

Снимка 604269

Източник: БГНЕС

Има и нови притеснения за възстановяване на китайското търсене и още по-дълбоко ограничаване на руските доставки - тръбопроводи и втечнен природен газ, каза Андрю Уокър, вицепрезидент на основния доставчик на LNG Cheniere Energy Inc.

"Съществуват много ключови рискове", каза той на Европейската газова конференция във Виена.

С идването на лятото и малки количества газ, които вече започват да се изпращат в хранилища, ето някои от най-големите притеснения за континента.

Китай и конкуренцията за LNG

Рекордният внос на LNG формира гръбнака на усилията на Европа за справяне с кризата през последната година. Но конкуренцията за товари може да започне да нараства.

Международната агенция по енергетика предупреди, че Европа все още е изправена пред риск от недостиг на доставки тази година, освен ако не ограничи допълнително потреблението, като търсенето на LNG в Китай е най-голямата неизвестна.

Конкуренция на Москва: Енергийната компания на Дубай изгражда завод за LNG в Аляска за $5 милиарда

Конкуренция на Москва: Енергийната компания на Дубай изгражда завод за LNG в Аляска за $5 милиарда

Qilak ще атакува азиатския пазар на втечнен газ

Агенцията има разлика от 40 милиарда кубически метра между най-високата и най-ниската оценка за нетния внос на LNG на страната тази година. Това се равнява на около 8% от общото търсене в Европа миналата година.

Някои наблюдатели на индустрията, като Wood Mackenzie, не са много положително настроени, поне засега.

Консултантът очаква процъфтяващото вътрешно производство на газ в Китай и продължаващото увеличаване на доставките на руски тръбопроводи да ограничат нуждата от внос на втечнен природен газ и да ги задържат под пика през 2021 г. дори при сценарий с висок растеж.

От друга страна, по-евтиният LNG също връща апетита на по-малките купувачи в Азия, което увеличава конкуренцията, според търговеца Vitol Group.

Възстановяване на индустриалното търсене

Появяват се признаци, че употребата на газ от промишлеността - която съставлява почти половината от общото намаление на търсенето в Европа миналата година - се възстановява.

Възстановяване се наблюдава в нефтопреработвателната и нефтохимическата промишленост в Испания, Холандия и Франция, където е по-лесно да смените горивата, отколкото в други сектори.

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc. и SEB AB предупредиха, че цените на газа може да се удвоят спрямо настоящите нива, ако промишленото търсене се върне.

Но колко голям ще бъде отскокът? Много производители затвориха или преместиха някои операции миналата година, тъй като разходите за енергия станаха непосилни и няма сигурност, че ще се върнат. Развиваща се банкова криза може да удари и европейските индустрии.

Превключване на гориво

Намаляването на цените на газа го прави отново привлекателен за европейските електроцентрали в сравнение с алтернативи като въглища или нефт.

Производството на електроенергия от въглища в Европа се увеличи миналата година, слагайки край на постоянен спад. Досега тази година беше по-нисък - както и газът - поради по-високото производство на възобновяеми източници, предимно вятър.

Но използването на газ за електричество изпревари въглищата на моменти през последния месец, според консултанта Rystad Energy AS. Промяната е подпомогната и от по-скъпите въглеродни разрешителни, които са необходими на електроцентралите, за да отделят емисии.

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Ще се търси максимален живот на въглищните електроцентрали, уверява енергийният министър Росен Христов

Френски ядрени централи

Проблемите на Electricite de France SA бързо се оказват един от най-големите рискове за Европа да избегне нова криза следващата зима.

Атомните централи на обсаденото предприятие страдат от технически грешки, които допринесоха за спирането на рекорден брой реактори миналата година в страната и тласнаха атомното производство до най-ниското ниво от 30 години.

В резултат на това енергетиката беше единственият сектор в Европа, където потреблението на газ остана сравнително стабилно миналата година, въпреки че общото търсене на електроенергия намаля, докато производството на вятърна и слънчева енергия скочи.

EDF откри нови дефекти, които доведоха до скокове на цените на енергията няколко пъти този месец. Въпреки че компанията остави непроменена прогнозата си за производство на ядрена енергия за тази година, повече проблеми ще натоварят допълнително енергийните мрежи и ще увеличат търсенето на газ.

Масовите стачки в страната също не помогнаха.

Снимка 343920

Източник: iStock

Нова суша?

Спомените за пресъхването и непроходимостта на артериалната река Рейн миналата година са все още пресни, както и рекордните горещини и суши, които ограничиха водноелектрическото и ядреното производство. Изменението на климата прави по-вероятни тежките метеорологични явления.

Хидрологичният баланс в Алпите - или количеството енергия, съхранявана в резервоари и снежна покривка в сравнение със сезонните норми - вече показва най-големия дефицит от 2017 г. за времето на годината.

Горещото време може да увеличи търсенето на газ за охлаждане и ако Рейн пресъхне отново, това може да наруши движението на въглища и петролни продукти към Германия.

Руски риск

Делът на Русия в общото търсене на газ в Европейския съюз спадна до под 10% до края на миналата година от 40% през 2021 г., тъй като повечето нации преминаха към алтернативи като американския LNG.

Дори тази малка доставка, особено частта, идваща по тръбопроводи, пресичащи Украйна, е под постоянен риск, тъй като войната навлиза във втората си година.

Докато потоците по тръбопроводите са намалели, вносът на втечнен природен газ, който не е ограничен, от страната се е увеличил. Но сега има нарастващ натиск върху европейските компании да прекратят тези покупки.

Някои като Обединеното кралство и балтийските нации вече са забранили този внос. ЕС се стреми да намери начин да позволи на членовете да последват примера, но не въвежда нови санкции или обявява конкретни мерки.

Испания, един от най-големите купувачи на руското гориво в Европа, директно призова компаниите да намалят тези покупки, но пълна забрана би било предизвикателство за постигане.

Русия представлява 14% от общия европейски внос на втечнен природен газ миналата година, каза Лео Кабуш, анализатор в Energy Aspects Ltd. Ако регионът забрани тези потоци, загубата ще бъде "значителна и ще бъде изключително трудно да се замени".

Възможността за пълно прекъсване на връзката с Москва, рисковете от саботаж на инфраструктурата или непланирани прекъсвания на големи проекти през тази година, както и конкуренцията с Китай, биха могли отново да поставят газовия пазар под натиск, смята Матю Болдуин, заместник генерален директор на енергетиката на Европейската комисия.

"Преживяхме безпрецедентни, нестабилни цени на енергията миналата година, изглежда по-добре, но не сме самодоволни", каза той. "Не сме извън гората. Така че оставаме бдителни, оставаме заедно."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.