Русия е успяла да пренасочи износа си на суров петрол и горива след влизане в сила на ембаргото на ЕС и тавана на цените, който беше обявен от Запада. Това твърди руският енергиен министър Николай Шулгинов, предаде Oilprice.

Според него страната не е намалила продажбите си на суров петрол и петролни продукти. "Що се отнася до санкциите, важно е не само да се запазят обемите на производство и рафиниране, както и износът, а оттам и приходите за федералния бюджет", коментира Шулгинов.

По-рано обаче той заяви, че производството на нефт и газ в Русия ще спадне през 2023 г. в сравнение с 2022 г., заради съкращенията на производството, обявени за март.

"Очакваме нивата на производство на петрол да бъдат малко по-ниски през 2023-а, заради доброволното намаляване на добива", каза Шулгинов, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс.

Според данни за проследяване на танкери, посочени от Bloomberg, тази седмица, че руският износ на суров петрол по море е над границата от 3 милиона барела на ден (bpd) през последните шест седмици, след като забраната на ЕС за внос на горива от Русия влезе в сила и след като Москва каза ще намали производството си с 500 000 барела на ден.

Русия започва да доставя петрол на Пакистан - за първи път

Русия започва да доставя петрол на петата по население страна в света - за първи път

Това е (отчасти) за сметка на други две държави от ОПЕК+

Миналата седмица Русия заяви, че ще продължи намаляването на производството на суров петрол с 500 000 барела на ден до края на юни тази година.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) остава да се види дали ще има достатъчен апетит за руските петролни продукти сега, когато таванът на цените е в сила, или производството им ще започне да пада под тежестта на санкциите.