Компанията, дъщерно дружество на базираната в Дубай Lloyds Energy, е създадена с цел изграждане и експлоатация на LNG проекти в северноамериканската Арктика. Според информация на Qilak, цитирана от Reuters, целта е конкуренция на руския втечнен газ, който доминира на пазара в Азия.

Инвестицията е в размер на $5 милиарда.

Китай почти завладя пазара на LNG в света

Азиатската страна, която почти завладя пазара на LNG

Само през 2021 г. и 2022 г. Китай е сключил дългосрочни договори за закупуване на LNG на стойност близо 50 милиона тона годишно

Според енергийната компания проектът North Slope ще се възползва от последните разработки в арктическата LNG технология, която позволява директен износ на природен газ, като се избягват разходите за тръбопроводи на дълги разстояния.

Съоръженията, разработени в първата фаза на схемата, ще могат да изнасят 4 милиона тона втечнен газ годишно, като допълнителен капацитет ще се появи в следващите фази.

Компанията се надява да се възползва от последиците от войната на Русия в Украйна, която накара вносители на енергия като Япония, Южна Корея и Тайван да купуват руски LNG от неговия завод на стойност $27 милиарда.

Мийд Тредуел, главен изпълнителен директор на Qilak, коментира пред Reuters, че проектът "може да отвори цяла нова провинция за доставки на LNG, амоняк и водород".

"Има геополитически предимства и диверсификацията на доставките на арктически газ далеч от Русия като цяло е добре приета концепция", подчертава той.

Проектът планира да използва базови структури, разположени край арктическия бряг на Аляска, и да доставя от три до пет танкера на месец до клиенти в Североизточна Азия.

Енергийната криза направи Европа топ пазар на LNG в света

Енергийната криза направи Европа топ пазар на LNG в света

ЕС е внесъл общо 24% от целия втечнен природен газ, търгуван миналата година