Измъкването на Европа от руската енергийна зависимост изглежда като все по-възможен сценарий. Цената на природния газ през последните дни буквално се срина, като котировките на нидерландската борса TFT пробиха ново дъно и паднаха до 55 евро за мегаватчас на 16 януари. Руските заплахи за енергиен апокалипсис в Европа през зимата изглеждат все по-нелепи, пише СЕГА, цитирайки пост във Facebook на икономиста Георги Ангелов.

"Германия откри втори терминал за втечнен газ и цената на газа в Европа отново се срина. Същото се случи и преди месец, когато Германия откри първия си терминал за втечнен газ. Същото се случи и преди това, когато Нидерландия откри терминал за втечнен газ близо до Германия. Трябва да ги докараме поне до 10, а защо не и 15, за да забравим за енергийната криза", коментира в профила си в социалната мрежа Ангелов.

Свръхпредлагане на електроенергия в Германия, въпреки Русия

Свръхпредлагане на електроенергия в Германия, въпреки Русия

Токът в най-голямата европейска икономика струва едва €9 на мегаватчас

Журналистът Юлиан Попов също коментира във Facebook освобождаването на ЕС от руската газова зависимост, като го илюстрира с графики, придружени със следния текст:

ЕС, 2022 година:

  • 20% по-ниско потребление на газ
  • пълен срив на руския газ - само 8% от вноса
  • възходяща тенденция на индустриалното производство
  • Путин, опять двойка

В началото на войната в Украйна и след въвеждането на санкциите срещу Русия, Москва отговори с откровени заплахи, че ще съсипе неприятелския запад с "контармерки". В края на февруари цената на газа в Европа скочи и доближи 130 евро за мегаватчас ( 1380 долара за 1000 куб. метра). Бившият руски премиер/президент Александър Медведев пишеше постове в социалните мрежи, в които обещаваше на европейците студ, мраз и космически цени на газа - първо 2000, после и 4000 евро за 1000 куб м.

Взетите от Европа мерки обаче започнаха да действат. "Газовото оръжие" на Кремъл засече, а рекетът на Москва се оказа полезна за ЕС - пришпори диверсификацията и освободи "неприятелите" от руския газов диктат.

Само за няколко месеца в Европа бяха открити 4 чисто нови терминала за втечнен газ - Емсхафен в Нидерландия, Инга във Финландия и два в Германия - Вилхелмсхафен и Лубмин, отбелязва Георги Ангелов. Най-новият - в Лубмин, стартира в събота с капацитет 5.2 млрд. куб. метра, но са планирани два етапа на разширение, като през лятото на 2024 година трябва да достигне 13.5 млрд. куб.м.

Износът на руски газ за Европа достигна постсъветско дъно

Износът на руски газ за Европа достигна постсъветско дъно

Експортът на "Газпром" е с 50 процента по-малък