През последните осем месеца германското индустриално производство е стабилно и дори леко се повишава, въпреки дългите и упорити опити на Русия да доведе най-голямата икономика в Европа до енергийна криза. Вече е ясно, че твърденията, че спирането на руския газ ще унищожат германската индустрия са напълно безпочвени, коментират енергийни експерти, цитирани в германските медии.

Цените

Вместо да страда от липса на отопление и осветление, в момента Германия има свръхпредлагане на ток на почти нулеви цени - €9 на мегаватчас днес спрямо €900 преди няколко месеца.

Тези дни канцлерът на Германия и премиерът на федералната провинция Мекленбург - Предна Померания, официално откриха втория германски терминал за втечнен газ, който се намира в Лубмин. Това се случва само четири седмици след откриването на първия германски терминал и само две седмици след откриване на финландския терминал, като скоро очакват и следващи терминали, съобщават международните агенции.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Миналата година Русия започна постепенно да намалява доставките на газ през тръбопровода "Северен поток"

В началото на 2023 година стана ясно, че  Норвегия е станала най-големият доставчик на природен газ в Германия през 2022-а, изпреварвайки Русия. Иначе, общият внос на газ в Германия е намалял с 12,3% в сравнение с 2021 година, по данни на германската федерална мрежова агенция Bundesnetzagentur, цитирани от Oiprice.

Норвегия е осигурила 33% от газа, внесен от Германия миналата година, следвана от Русия, чийто дял падна до 22%, в сравнение с дял от 52% през 2021-а, според германският регулатор.

Миналата година Русия започна постепенно да намалява доставките на газ през тръбопровода "Северен поток" за Германия и затвори тръбопровода в началото на септември, твърдейки, че не може да ремонтира газовите турбини, заради западните санкции, наложени върху държавата.

Терминалът в Лубмин

В първата си фаза терминалът в Лубмин ще има капацитет 5.2 милиарда кубически метра газ годишно, а след около година във втората фаза на проекта капацитетът ще достигне 11.5 милиарда куб.м. В третата фаза, около лятото на 2024 година, терминалът ще достигне капацитет от 13.5 милиарда куб.м.

80% от капацитета на терминала в Лубмин е резервиран с дългосрочни договори от френската Тотал и швейцарската МЕТ, а останалият капацитет ще се предлага по краткосрочни договори. 

Вече 20 държави и много повече компании по света произвеждат газ, така че възможностите са неограничени. Първият танкер докара газ от Египет. Тотал има много източници на газ, включителто от Америка. Впрочем, Тотал е и най-големият износител на американски газ.

За разлика от другия германския терминал, новият терминал в Лубмин е изграден изцяло с частно финансиране от една сравнително малка компания - Deutsche ReGas. Вероятно ще видим и други подобни проекти, които ще осигурят конкуренция на старите газови мастодонти.

Германия пуска в експлоатация първия си плаващ терминал за втечнен газ

Германия пуска в експлоатация първия си плаващ терминал за втечнен газ

Оператор на терминала е концерна Uniper