В Германия беше пуснат предсрочно (с около 10 дни) в експлоатация първият собствен плаващ терминал за прием на втечнен природен газ (LNG). Терминалът се намира в град Вилхелмсхафен.

Представител на концерна Uniper, операторът на терминала, съобщи, че първият газ е доставен към тръбопровода от кораба Hoegh Esperanza тази сутрин. "Фазата на тестване сега започва и трябва да приключи в края на февруари", казва представителят на Uniper Холгер Криц пред DPA.

Той поясни, че предсрочното пускане е станало възможно благодарение на тясното сътрудничество с германските власти. "Следващият важен момент е пристигането на първия кораб за LNG в средата на януари", казва Криц, без да посочва точна дата.

Предполага се, че терминалът за LNG във Вилхелмсхафен ще има капацитет за обслужване на повече от 50 хиляди домове в Германия годишно. Германският канцлер Олаф Шолц анонсиран откриването на първия германски LNG терминал още в края на ноември. Реформата на енергийния сектор на страната е насочена към минимизиране на зависимостта от руски ресурси.

Плановете на Германия за внос на втечнен газ се оказаха под неочаквана заплаха

Плановете на Германия за внос на втечнен газ се оказаха под неочаквана заплаха

От Uniper уверяват, че ще наваксат изоставането