Износът на руски газ за Европа по тръбопроводи се срина до постсъветско дъно през 2022 година, тъй като най-големият му клиент намали вноса поради войната в Украйна и голям тръбопровод бе повреден от мистериозни взривове. Това показват данни на "Газпром", цитирани от Reuters.

Европейският съюз, който традиционно най-големият потребител на руски петрол и газ, от години говори за намаляване на зависимостта си от тях, но Брюксел стана сериозен, след като Кремъл изпрати войски в Украйна през февруари.

Държавно контролираният "Газпром", позовавайки се на главния изпълнителен директор Алексей Милер, дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин, заяви, че износът му извън бившия Съветски съюз ще достигне 100.9 млрд. куб. м през 2022 година.

Германия пуска в експлоатация първия си плаващ терминал за втечнен газ

Германия пуска в експлоатация първия си плаващ терминал за втечнен газ

Оператор на терминала е концерна Uniper

Това е спад от повече от 45 процента от нивото през 2021-а и включва доставките за Китай през тръбопровода Силата на Сибир, чрез който "Газпром" достави 10.39 млрд. куб. м миналата година.

Директният износ на руски газ за Германия беше спрян през септември след взривове в тръбопроводите "Северен поток" в Балтийско море. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече инцидентите "акт на саботаж".

Русия обвини персонала на британския флот, че стои зад взривовете, твърдение, което Лондон отрече. Износът на руски газ през газопровода "Северен поток 1" достигна рекордните 59.2 млрд. куб. м миналата година.

Нивото от 100.9 млрд. куб. м руски газопроводни доставки, които "Газпром" определя като износ за тази година, е едно от най-ниските от разпадането на съветската държава през 1991 година.

Булгаргаз предлага 40% увеличение на цената на природния газ през януари 2023

Булгаргаз предлага 40% увеличение на цената на природния газ през януари 2023

Цената ще надхвърли 200 лева за MWh