Цените на петрола се покачват слабо по време на сутрешната търговия в четвъртък след леко покачване предишния ден, въпреки ръста на запасите от гориво в САЩ на фона на опасенията от рецесия.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време в четвъртък е 99,62 долара за барел, което е с 0,05 долара по-високо от цената при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поскъпнаха с 8 цента до 99,57 долара за барел.

Цената на августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 96,25 долара за барел, което е с 0,05 долара по-малко от крайната стойност на вчерашната сесия. До затварянето на пазара в сряда цената на тези договори се повиши с 46 цента до 96,3 долара за барел.

Търговските запасите от петрол в САЩ миналата седмица са се увеличили с 3,25 милиона барела, показват данни, публикувани в седмичния доклад на Министерството на енергетиката на страната. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха намаление с 1,5 милиона барела.

Стоковите резерви от бензин са се увеличили с 5,82 млн. барела, на дестилати - с 2,67 млн. барела. Експертите очакваха ръст на първия показател с 1 млн. барела, на втория - с 1,7 млн. барела.

"Спадът в дейността на рафинериите и освобождаването на почти 7 милиона барела от стратегическия резерв предизвика ново увеличение на запасите с повече от 108 милиона барела, до 485 милиона барела", каза Мат Смит, водещ анализатор в Kpler.

Освен това в сряда стана известно, че инфлацията в САЩ (CPI индекс) през юни се е ускорила до 9,1% от 8,6% през май, актуализирайки максимума от ноември 1981 г. Средно анализаторите очакваха потребителските цени да нараснат с 8,8%.

Според трейдърите ускоряването на инфлацията увеличи вероятността Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите на срещата през юли със 100 базисни пункта вместо със 75 пункта. Подобно рязко затягане на паричната политика може да ускори настъпването на рецесия в най-голямата икономика в света.