Цените на еталонните световните марки петрол продължават да падат в в сряда сутринта в очакване на следващата среща на ОПЕК+, която ще се проведе в четвъртък.

Някои страни, участващи в споразумението за ограничаване на добива, казват, че им липсва капацитет за увеличаване на производството на петрол, така че "няма да подкрепят призивите за увеличаване на производството". Въпреки това , Саудитска Арабия и Ирак имат реален капацитет за увеличаване на добива, казват анализатори, цитирани от MarketWatch.

Според експерти членовете на пакта ОПЕК+ изглежда не са успели да увеличат производството до максимално разрешените граници през октомври.

"Въпреки нарастващия натиск от страна на основните потребителки на петрол - Япония, след САЩ и Индия, сега също призовава за увеличаване на производството. Но от ОПЕК+ не показват никакви признаци, че са готови да го направят", каза Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9:17 българско време поевтиняха с $1,01 - до $83,71 за барел. Във вторник цената им спадна с $0,01 и достигна $84,72 за барел при затваряне.

Цената на декемврийските фючърси за американския WTI за декември при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) намалява с $1,29 - до $82,62 за барел. В резултат на предходната сесия тези контракти поевтиняха с $0,14 (0,2%) и възлиза на $83,91 за барел.

Американският петролен институт (API) съобщи във вторник, че петролните резерви на САЩ са се увеличили с 3,6 милиона барела през последната седмица. В същото време стоковите запасите от бензин намаляват с 552 хиляди барела, а от дестилатите се увеличават с 573 хиляди барела.

Резервите от петрол на терминала в Кушинг, Оклахома, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, паднаха с 882 хиляди барела.

API получава информация от оператори на рафинерии, резервоари за съхранение и тръбопроводи на доброволни начала.

Министерството на енергетиката ще публикува официални данни в по-късно сряда. Анализатори, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозират увеличение на запасите от петрол с 300 хил. барела, както и намаляване на запасите на бензин с 900 хил. барела и на дестилати - с 1,5 млн. барела.