Цените на петрола от еталонните световни марки спадат в понеделник в очакване на заседание на Министерския комитета за наблюдение на споразумението ОПЕК+ (JMMC), насрочено за 15 юли.

Септемвирйските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон до 8:26 днес сутринта се търгуват по 42,93 долара за барел, което е с 0,31 долара (0,72%) по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В резултат сесията в петък тези договори поскъпнаха с $0,89 (2,1%), до $43,24 за барел.

Фючърсите на американския еталон WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спаднаха с $0,33 (0,81%) - до $40,22 за барел. В петък стойността на тези контракти се увеличи с 0,93 долара (2,4%), до 40,55 долара за барел.

Миналата седмица цената на суровият петрол WTI се понижи с 0,3%, докато Brent добави 1%, сочат данните на Dow Jones.

"Рекордно високите нива назапасите в Съединените щати и втората вълна (на пандемията от коронавирус) в света допринесоха за предположението, че участниците в пакта OPEC+ може да вземат неочаквано решение тази седмица да удължат съкращаането на добива с 9,7 милиона барела на денонощие през следващия месец, но вярваме, че това е малко вероятно, като се има предвид, че цените са почти удвоени в сравнение с ниското ниво, регистрирано през април, " смятат анализаторите на OCBC, цитирани от S&P Global Platts.

На фона на признаците за икономическо възстановяване източници, запознати с преговорите, също съобщават за малка вероятност от удължаване на текущите съкращения, посочва агенцията. Това означава, че през август намалението ще възлиза на 7,7 милиона барела на ден.

В същото време броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в САЩ за последните четири дни надхвърли 60 хиляди, пише S&P Global Platts. В Бразилия, Индия и Южна Африка също се наблюдават ръст на новите случаи.

Междувременно броят на активните нефтени и газови сондажни инсталации в САЩ миналата седмица намалява с 5 единици - до 258, заяви американската компания за петролни услуги Baker Hughesв петък, 10 юли. Година по-рано в страната функционираха 958 сондажи.Броят на действащите петролните съоръжения с 4 и възлиза на 181. Преди година те бяха 788. Индикаторът не показва растеж от 13 март насам, отбелязва MarketWatch.