Цените на петрола се понижават в четвъртък поради очакванията за намаляване на търсенето на фона на високата честота на заразяването с COVID-19 и въвжеданите ограничителни мерки.

Влошаването на прогнозите за търсенето компенсира подкрепата, която се предоставя на пазара от данните за спада на американските петролни резерви, публикувани преди ден, пише Bloomberg.

Стойността на мартенските фючърси за сорта Brent днес сутринта към 9,15 ч. българско време на лондонската борса ICE Futures е 55,37 долара за барел, което е с 0,44 долара под цената в края на предходната сесия. В резултат на търговията на 27 януари тези договори поевтиняха с 0,1 долара (0,2%) - до 55,81 долара за барел.

Мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поевтиняват до 52,44 долара за барел, което е с 0,41 долара под нивото при затваряне на пазара в сряда. Вчера тези фючърсите поскъпнаха с 0,24 долара (0,5%) - до 52,85 долара за барел.

"Остават много опасения относно перспективите за търсенето - каза Андрю Лебоу, старши партньор в Commodity Research Group. - Китайските власти настояват гражданите си да спрат да пътуват по време на Лунната Нова година, която е най-натовареният туристически сезон през годината. И това влияе върху нивото на търсенето."

Допълнителен сигнал за потенциален спад в търсенето беше и рязко намаляване на трафика в Лос Анджелис през последния месец поради пандемичните ограничения в щата Калифорния.

Стоковите резерви от петрол в САЩ са спаднали с 9,91 милиона барела миналата седмица, според доклада на енергийното министерство на страната, публикуван в сряда. Запасите от бензин се увеличават с 2,47 милиона барела, а на дестилатите - намаляват с 815 хиляди барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно спад на запасите от петрол в САЩ миналата седмица с 1,7 милиона барела. Те също така очакваха увеличение на запасите от бензин с 1,2 милиона барела и намаляване на запасите от дестилати с 800 хиляди барела.