Цените на бенчмарковия петрол се повишават с повече от 1% по време на търговията в понеделник. Ръстът на котировките е свързан главно с несигурност относно възстановяването на производството в САЩ.

Според експерти, въпреки че няколко петролни компании, включително Marathon Oil, Devon Energy Corp. и Verdun Oil Co. са възобновили производството в Тексас, докато не е ясно дали добивът ще бъде напълно възстановен.

Инвеститорите продължават да се надяват, че по-голямата част от загубената продукция ще бъде възстановена през следващите дни, но експертите прогнозират, че нормализирането на производството на определени места ще отнеме повече време поради необходимостта от ремонти, пише Dow Jones.

Силните студове в САЩ доведоха до спад в производството на петрол с повече от 4 милиона барела на ден.

Цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:23 ч. българско време е 63,59 долара за барел, което е с 0,68 долара по-висока от тази в края на предходната сесия. В резултат на сделките на 19 февруари тези договори поевтиняха с 1,02 долара (1,6%) - до 62,91 долара за барел.

В същото време априлските фючърси за американския петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) възлиза на 59,75 долара за барел, което е с 0,51 долара по-вече от нивото в края на предишната търговия. В в петък цената на тези фючърси спадна с $1,27 (2,1%) до $ 59,26 за барел.

Като цяло през миналата седмица контрактите за WTI спаднаха с 0,4%, докато тези за сорта Brent се повишиха с 0,8% за петата поредна седмица, достигайки 13-месечни върхове, отбелязва Dow Jones.