Цените на петрола умерено се покачват на фона на опасения от забавяне на световната икономика и по-ниско търсене на енергийни ресурси, информира Trading Economics.

Тази година ще бъде по-трудна за световната икономика от миналата, каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). "Очакваме една трета от световната икономика да е в рецесия", каза тя пред тв канала CBS.

Бързото повторно отваряне на Китай, което може да доведе до глобален скок на инфекциите и по-строги ограничения в световен мащаб, също остава основен риск за пазарите, въпреки че породи надежди за по-бързо възстановяване на втората по големина икономика в света. От страна на предлагането, инвеститорите следят за по-нататъшни действия от страна на Русия, след като тя забрани износа на петрол за чуждестранни купувачи, които приемат горната граница на цените на G7, както и перспективата за по-нататъшни съкращения на производството от страна на ОПЕК+.

Мартенските фючърси за петрола Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 часа българско време струват 86,23 долара за барел, което е с 0,32 долара повече от цената при затваряне на предходната сесия.

Цената на февруарските фючърсите за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса се понижи към този момент с $0,41 - до $80,67 за барел.