Цените на петрола се покачват във вторник сутринта на фона сигналите за съкращаване на предлагането на световния пазар.

Стойността на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се покачва с 21 цента - до $62,72 за барел. В понеделник тези контракти свалиха цената си с $0,24 - до $62,51 за барел.

Американският еталон WTI с доставка през март на нюйоркската стокова борса в същото време поскъпва с 25 цента и се търгува по $54,81 за барел. В хода на вчерашната борсова сесия цената му се понижи със 70 цента до $54,56 за барел.

В понеделник търговията бе силно волатилна, като цената на двата сорта се покачваше до максимуми за тази година, но завърши сесията с понижени, отбелязва MarketWatch.

Трейдърите приемат с внимание сигналите за съкращаване на добива в страните, участнички в пакта ОПЕК+ и в същото време очакват ръст н а запасите от суровината в САЩ. В същото време пазарът следи развитието на ситуацията около Венецуела, опасявайки за положение на доставките от тази страна.

Министърът на енергетиката на Русия, Александър Новак, заяви миналата седмица, че страната му е понижила добивът с 50 хил. барела дневно в сравнение с октомври 2016 г. (в рамките на сделката ОПЕК+) и със 100 хил. барела спрямо декември миналата година.

Анализаторите отбелязват, че Саудитска Арабия и Русия спазват стриктно условията на споразумението за съкращаване на добива. И ако доставките от Венецуела рязко спаднат за няколко месеца, например с 1 млн. барела на ден, то последствията за петролния пазар биха били значителни.

В сряда се очакват данните за състоянието на запасите от суровината в САЩ. Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Bloomberg, предвижда ръст на запасите през миналата седмица с 1,5 млн. барела.