Цените на петрола продължават да се повишават във вторник сутринта след умерения им ръст през вчерашната борсова търговия.

Към 9:10 часа българско време стойността на августовските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е $74,71 за барел, което е с $0,53 по-скъпо от тази при затваряне на предходната сесия. В понеделник цената на тези договори се покачи с $0,33 (0,5%) до $74,18 за барел.

Цената на августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повиши към същия момент с $0,77, до $70,14 за барел. Преди ден тези контракти поскъпнаха с $0,21 (0,3%) до $69,37 за барел.

Търговците продължават да оценяват последствията за петролния пазар от събитията в Русия през уикенда, отбелязва Market Watch. По-специално те се опасяват, че дестабилизирането на вътрешната политическа ситуация може да доведе до намаляване на износа на петрол от страната, пише анализаторът на CFRA Research Стюарт Гликман.

Освен това участниците на пазара следят макроикономическа статистика от Китай, където икономиката расте по-слабо от очакваното, което от своя страна се отразява негативно на цените на енергията, каза Колин Чешински, старши стратег в SIA Wealth Management.

До голяма степен поради китайският фактор, както и строгата монетарна политика на Федералния резерв на САЩ , WTI може да завърши с ценови спад за второ поредно тримесечие, което не се е случвало от 2019 година насам.