Котировките за петрола продължават да се покачват в петък след значителен скок в четвъртък. Цената на WTI вчера се повиши с рекордните 24% заради съобщенията, че Министерството на енергетиката на САЩ е дало указания за закупуване на до 30 милиона барела петрол за Стратегическия петролен резерв (SPR), като по този начин се надява да подкрепи цените на американския пазар.

Днес сутринта априлските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) поскъпна с 1,11 долара (4,4%) - до 26,33 долара за барел. До приключването на предишната сесия цената на тези контракти беше 25,22 долара за барел, като скочи с 4,85 долара в сравнение с предишната сесия.

Цената на майските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures към този момент е 29,61 долара за барел, което е с 1,14 долара (4%) по-висока от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък фючърсите се повишиха с 3,59 долара (14,4%) до 28,47 долара за барел.

Допълнителна подкрепа за цените даде информацията на The Wall Strret Journal, че администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля да се намеси в руско-саудитската война ценова война в опит да стабилизира петролния пазар.

Вашингтон би искал по дипломатически път да накара Саудитска Арабия да намали добива на петрол и в допълнение проучва възможността за налагане на нови санкции срещу Русия, твърдят източници на вестника.