Цените на петрола продължават да се понижават във вторник сутринта след рязък срив в понеделник. Пазарът следи развитието на руско-украинските преговори, опитите на САЩ да увеличат доставките от Венецуела и новото огнище на коронавирус в Китай.

Към 9:12 ч. българско време майските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $6,01 на лондонската борса за фючърси ICE до $100,89 за барел. Ден по-рано цената се срина с 5,77 долара (5,1%) до 106,9 долара за барел.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) спадна с $5,52, до $97,50 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с $6,32 (5,8%) до $103,01 за барел.

Петролните търговци продължават да се надяват, че продължаването на преговорите между Русия и Украйна след техническата пауза все пак може да доведе до споразумение за примирие. "Очакванията за положително развитие на руско-украинските преговори вдъхнаха надежди за подобряване на ситуацията на световния пазар", каза анализатор от Fujitomi Securities Co Ltd. .

Съобщенията в медиите, че САЩ обмислят премахването на някои от санкциите срещу Венецуела, за да увеличат доставките на петрол, също добавиха към оптимизма на пазара по отношение на увеличаването на предлагането. Фил Флин, анализатор от The Price Futures Group, смята, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отчаяно се опитва да сключи сделка с Венецуела на фона на исторически ниски нива на доставки на дизел.

Пазарът също така анализира последиците от въвеждането на нови ограничения за коронавирус и локдаун в Китай поради ново избухване на COVID-19 в страната. Властите вече взеха решения за въвеждане на строги ограничения в големия град Шенжен в югоизточната част на страната.

"Новите блокирания в Китай предизвикаха притеснения относно намаляващото търсене", пише Fujitomi Securities.