Цените на петрола се повишават силно в понеделник след значителния им спад през миналата седмица. Инвеститорите очакват резултата от срещата на страните участнички в пакта ОПЕК +, която ще се проведе след няколко дни във Виена.

Майските фючърси за сорта Brent днес сутринта на борсата ICE Futures в Лондон поскъпнаха с $0,88, до $51,40 за барел. По време на петъчната търговия цената на тези контракти спадна с 1,66 долара (3,18%) до $ 50,52 за барел.

Априлските фючърси за америакнския еталон WTI в същото време се вдигат при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 1,28 долара (2,86%) до 46,04 долара за барел. За предишната сесия те поевтиняха с $ 2,33 (4.95%), до $ 44.76 за барел.

Миналата седмица цената на WTI се срина с 16,2%, което беше максималният спад от декември 2008 г.

В неделя президентът Владимир Путин нарече настоящото ниво на цените приемливо за Русия. В същото време той обяви готовността на Москва за активно сътрудничество с чуждестранните си партньори на световния петролен пазар.

"Следващата седмица във Виена ще се проведе среща на ОПЕК +. Този механизъм, който създадохме заедно с други водещи страни в производство на петрол, вече се утвърди като ефективен инструмент за осигуряване на дългосрочна стабилност на глобалните енергийни пазари", каза той.

"Вярваме, че Саудитска Арабия най-вероятно ще успее да убеди другите производители да намалят добива допълнително поне с 1 милион барела на ден", каза Хелима Крофт, старши стратег на стоковите пазари в RBC Capital Markets, цитирана от Bloomberg.

Индексът на мениджърите по управление на покупки в Китай (PMI), изчислен от Caixin и Markit, падна до 40.3 пункта през февруари от януарските 51.1 пункта. Това е минималната стойност за цялото време от когато се изчислява индекса, пише Trading Economics. Анализаторите очакваха среден спад до 45,7 пункта.