Цените на петрола от еталонните световни марки в четвъртък са относително стабилни, с малки колебания и разнопосочна динамика. Вчера котировките за суровината спаднаха заради очаквания ръст на добива в САЩ.

Сутринта януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE поскъпнаха с 6 цента - до $60,55 за барел.

Американският еталон WTI с доставка през декември на електронните търгове на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиня с 1 цент - до $54,29 за барел.

В края на вчерашната търговия цената на фючърсите за Brent бе спаднала с $0,45 (0,7%), до $60,49 за барел. Котировките за WTI се понижиха с $0,08 (0,2%), до $54,3 за барел. Но в хода на сесията цената на двата еталонни сорта се покачваше до най-високите нива от 2015 г. насам, отбелязва MarketWatch.

Добивът на петрол в САЩ през миналата седмица се е покачил 46 хиляди барела на денонощие, показват данните на енергийното министерство. Експортът на суровината от САЩ е поставила нов рекорд - 2,133 млн. барела на ден. А нетният внос на петрол в страната е спаднал под 2 млн. барела на денонощие.

В същото време, по данни на Thomson Reuters, добивът на петрол в страните от ОПЕК през октомври се е понижил с 80 хиляди барела - до 32,78 млн. барела на денонощие. По този начин задълженията по споразумението за съкращаване на производството се изпълняват 92%, при 86% през септември.