Цените на петрола се повишават слабо в петък сутринта след рязък спад предишния ден, причинен от укрепващия долар и опасенията за спад в глобалното търсене на гориво.

Към 9:10 часа българско време ноемврийските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,37 на лондонската борса ICE Futures до $91,21 за барел. В четвъртък цената на тези контракти падна с $3,26 (3,5%) до $90,84 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се вдига с $0,33, до $85,43 за барел. По време на предишната сесия тези договори поевтиняха с $3,38 (3,8%) до $85,10 за барел.

"Доларът се възстанови силно и се задържа близо до неотдавнашни върхове на фона на перспектива за "ястребовата" парична политика на Федералния резерв за следващите месеци", пишат енергийните анализатори на StoneX.

Септемврийската среща на Фед ще се проведе следващата седмица и пазарът е уверен, че централната банка отново ще повиши основната си лихва със 75 базисни пункта, за да забави продължаващата висока инфлация в САЩ.

"В краткосрочен план оставаме предпазливи по отношение на цените на петрола, тъй като световната икономика е подложена на натиск от нарастващите лихви, подкопавайки търсенето на гориво", пише в аналитична бележка Питър Кардило, старши пазарен икономист в Spartan Capital Securities.