Петролът поскъпва в сряда заради информацията за намаляване на американските стокови запаси, както и поради очаквания, че страните от пакта ОПЕК + могат да предприемат мерки за подкрепа на цените на суровината.

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта до 8:00 по московско време е $6019 за барел, което е с $0,68 (1,28%) по-висока от цената при затваряне на предишната сесия. В хода на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с $0,19 (0,32%), до $ 59,51 за барел.

Аналогичните фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха с $0,57 - до $ 54,05 за барел. До края на вчерашната търговия цената им стана $53,48 за барел, което е $0,34 (0.64%) по-малко спрямо предходната сесия.

Според данните на Американския институт за петрол (API), публикувани във вторник, стоковите запаси в страната през миналата седмица са спаднали с 4,27 милиона барела.

Официалният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ относно състоянието на енергийните резерви ще бъде публикуван по-късно в сряда. Експертите, анкетирани от Bloomberg, осреднено прогнозират намаление на запасите през миналата седмица с 1,29 милиона барела.

Тези данни на API донякъде отклониха вниманието на търговците от разпространението на пневмонията в Китай, причинено от новия коронавирус. В допълнение, медиите съобщават, че страните участнички в пакта ОПЕК+ могат да удължат срока на споразумението за ограничаване на добива.

Според източници на Reuters, OPEC+ може да обмисли възможността за по-значително намаляване на производството, ако разпространението на коронавирус доведе до рязък спад в търсенето на петрол.