Цените на петрола от еталонните световни марки в понеделник умерено се понижава след ръста им през миналата седмица. Инвеститорите ценяват данните за увеличаване на действащите сондажи в САЩ.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,20 - до $71,35 за барел. В хода на търговията в петък тяхната цена се увеличи с $0,72 (1,02%) и в края на деня бе $71,55 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка май на нюйоркската стокова борса в същото време спада с $0,32 - до $63,57 за барел. По време на предходната сесия WTI поскъпна с $0,31 (0,49%), до $63,89 за барел.

Като цяло през изминалата седмица цената на Brent се покачи 1,7%, а на WTI - на 1,3%. Двете световни марки петрол завършиха на плюс шеста седмица поред, което не се бе наблюдавало от 2016 година.

Основен двигател за подема на петролните котировки бе строгото съблюдаване на условията от споразумението за съкращаване на добива ОПЕК+. В тази посока действаше и спада на производството в Либия и Венецуела.

Заедно с това Baker Hughes съобщи в петък, че броят на действащите сондажни съоръженията в САЩ през миналата седмица са се увеличили. Това може да е сигнал за увеличаване не добива в страната на фона на по-високите цени на суровината в последните седмици.