Цените на петрола умерено се понижават при сутрешната търговия в сряда, пазарът е в очакване на резултатите от срещата на страните участнички в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +.

Към 9:15 часа българско октомврийските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,26, до $100,28 за барел. Във вторник цената на тези контракти се повиши с 51 цента до 100,54 долара за барел.

Септемврийските фючърси за америакнския еталон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $0,13 по-скъпо, до $94,55 за барел. По време на предишната сесия WTI поскъпна с $0,53 до $94,42 за барел.

Министерска среща на ОПЕК+ ще се проведе днес, на 3 август. Очаква се коалицията да потвърди планираното ниво на увеличение на производството на петрол през септември, въпреки призивите на САЩ за активно повишаване на добива.

"Вероятността те да обявят по-голямо увеличение на производството остава ниска - на фона на несигурни икономически перспективи и признаци на слабост от страна на търсенето", каза ANZ Research в изследователска бележка.

Пазарните участници също реагират и на данните от Американския петролен институт (API), показващи увеличение на петролните запаси в САЩ миналата седмица с 2,2 милиона барела, въпреки че анализаторите очакваха намаление от 600 000 барела. Официалният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ ще бъде публикуван по-късно в сряда.