Цените на петрола не показват изразена динамика в сряда сутринта, след като се понижиха предния ден, което бе причинено от перспективите за увеличаване на доставките на суровината от Венецуела.

Юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:25 часа българско време се търгуват по $111,90 за барел, приблизително колкото и при затваряне на предишната сесия. Във вторник тези договори поевтиняха с $2,31 (2%) до $111,93 за барел.

Цената на юнските фючърсите за америакнския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 112,97 долара за барел, което е с 0,57 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. Ден преди това тази фючърсната цена падна с $1,8 (1,6%) до $112,40 за барел.

Медиите съобщиха, че властите на Съединените щати са облекчили някои от санкциите срещу Венецуела с надеждата да възобновят преговорите между опозицията и правителството на Николас Мадуро.

По-специално Асошиейтед прес пише, позовавайки се на източници във Вашингтон, че петролният и газов гигант Chevron Corp. е получил възможността да започне преговори с венецуелската компания PDVSA за подновяване на лиценза, въпреки че все още няма възможност да произвежда петрол или да го изнася от страната.

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес заяви, че САЩ са се отказали от ограничителните мерки, които възпрепятстват работата на американски и европейски петролни компании на венецуелска територия. Тя очаква, че след това решение Вашингтон ще започне да се движи "към пълно премахване на незаконните санкции, които засягат всички наши хора".

Междувременно Американският петролен институт (API) във вторник съобщи, че запасите от петрол в Съединените щати са паднали с 2,45 милиона барела миналата седмица вместо увеличение от 1,53 милиона барела, очаквано от анализаторите.

Управлението за енергийна информация (EIA) ще публикува официалните данни за състоянието на стоковите резерви от петрол и горива по-късно в в сряда. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, очакват докладът да посочи увеличение на запасите от петрол за седмицата, приключила на 13 май, с 1,38 милиона барела, както и намаление на запасите от бензин с 1,33 милиона барела.