Цените на петрола се повишават умерено и по време на сутрешната търговия във вторник след леко увеличение в хода на предишната борсова сесия. Петролният пазар остава загрижен за баланса между предлагането и за търсенето на суровината.

Към 9:14 часа българско време стойността на августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е $122,93 за барел, което е $0,66 повече от цената при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с $0,26 до $122,27 за барел.

Цената на юлските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 121,68 долара за барел, което е с 0,75 долара по-високо от края на предходната сесия. Предния ден цената на тези договори се повиши с 0,26 долара до 120,93 долара за барел.

Пазарът остава загрижен за възможна рецесия в световната икономика и потенциалното въвеждане на нови блокирания в Китай, което може да удари търсенето, пише Trading Economics.

Спадът в производството на петрол в Либия на фона на политическа нестабилност в момент, когато производителите от ОПЕК+ също се сблъскват с проблеми при постигането на производствените си цели, допринася за ограничението на предлагането.

В същото време избухването на COVID-19 в Пекин засилва притесненията относно въвеждането на нови ограничения почти веднага след премахването на предишните.

Пазарът очаква седмичните данни от Американския петролен институт (API) за енергийните резерви в САЩ и официалните данни от Министерството на енергетиката на САЩ.