Призивът на британското правителство за рестартиране на икономиката може да е звучал добре, но има доказателства, че страната все още е предпазлива. Активността в строителния сектор нараства и фабриките увеличават производството там, където се вижда търсене. И все пак това се случва постепенно в продължение на седмици. Предприятията създават работни политики, които да ограничат разпространението на коронавирус. Тези, които все още са в състояние на "парализа" - ресторанти, заведения и някои производители, чиито пазари са се сринали - имат по-малко причини за оптимизъм, пише Bloomberg.

"Препоръките за британците да ходят на работа, ако не могат да работят от вкъщи, все още не е подкрепено с указания, които правят това възможно в много работни условия", казва Джъстин Кинг, бившият главен изпълнителен директор на веригата супермаркети Sainsbury.

Великобритания се опитва да следва примера на други европейски правителства, които отварят икономиките си, без да рискува скок в случаите, след като страната регистрира повече смъртни случаи, отколкото където и да е другаде на континента. Британския министър Риши Сунак заяви, че Великобритания е изправена пред значителна рецесия, след като последните данни показват, че икономиката се е свила с почти 6% през март.

Икономиката на Великобритания записа невиждан срив през март

Икономиката на Великобритания записа невиждан срив през март

Почти със сигурност страната се запътва към рецесия

Производителите имат малък интерес да възобновят нормалното производство, когато няма пазар за предлаганите стоки. Допълнителната помощ от страна на правителството за изплащане на заплати на работници, останали у дома, им дава една по-малка причина да търсят нови клиенти.

Компаниите се оплакват от смесени съобщения от властите, неясни указания и правила, които не важат за цялата страна. Шотландия, например, следва собствени правила като не изключва стоене вкъщи.

Все още няма срокове за откриване на голяма част от индустрията за търговия на дребно, а предприемачите искат повече насоки за използването на защитни средства, за да се избегне разпространението на коронавируса. Авиокомпаниите и някои производители предупреждават, че с планираната 14-дневна карантина за хората, които пристигат в страната, рискува допълнително усложни обстановката.

Правителствените планове за карантина на посетителите разклатиха надеждите на индустрията за съживяване на полетите през решаващия летен сезон. Главният изпълнителен директор на лобистката група на авиокомпаниите в страната заяви, че на индустрията не са предоставени подробности за това как ще действат мерките, ще има ли изключения и др.

Главният изпълнителен директор на авиокомпанията Ryanair Майкъл О"Лири, който планира да рестартира услугите през юли обвини правителството за създаване на "хаос и объркване" в интервю в сряда.

Великобритания очерта план за бавно възстановяване на икономиката си. Част от бизнеса недоволства

Великобритания очерта план за бавно възстановяване на икономиката си. Част от бизнеса недоволства

Гражданите, които не могат да работят от вкъщи, са насърчавани да се връщат на работа

Търговия и туризъм

Директорът на Marks & Spencer заяви, че все още има малка яснота относно това кога може да се отвори отново търговията на дребно, освен градинските центрове. "Изглежда, че това ще се случи във втора фаза през юни или в трета фаза през юли", каза той.

Компанията за мобилни телефони Vodafone Group прави планове да отвори повечето си 411 магазина в началото на юни, стига служителите да могат да стигнат до там, без да ползват обществен транспорт, каквито са препоръките на премиера, заяви техен говорител. Няма да има изложени устройства, които да се докосват и магазините може да имат по-малко персонал.

Автомобилен сектор

Някои доставчици рестартираха работа през последните седмици, особено тези, които доставят за автомобилни фабрики в чужбина, според служители в бранша. Анди Палмър, изпълнителен директор на Aston Martin Lagonda Global Holdings, заяви, че компанията се стреми да рестартира американските централи постепенно. Седалището му в Гейдън, където проектира и изгражда автомобили, включително модела Vantage, ще отнеме повече време, за да се отвори отново заради размера на автомобилите и плътността на производствената линия.

Nissan обяви, че планира да рестартира най-големия британски автомобилен завод в началото на юни. Компанията "работи с много ограничена видимост за бъдещите пазарни условия, затова ще управляваме процеса на отваряне много внимателно, като здравето и благополучието на нашите служители са приоритет", заяви говорител на японския автомобилен производител.

Honda заяви, че също има за цел да възобнови производството си в завода си в Суиндън, Югозападна Англия, в началото на следващия месец. Обществеността на автомобилните производители и търговци заяви в четвъртък, че е публикувало насоки за индустрията.

Строителство

Според премиера секторът има най-големи шансове да възстанови бързо работа. Голяма част от индустрията вече работи. 73% от обектите са отворени в Англия и Уелс, в сравнение с 69% от седмицата по-рано, според индустриалната група BuildUK. С повече насоки за предпазна екипировка и пътуване до работа, повече обекти ще се отворят отново заяви изпълнителният директор на групата Сузана Никол.

Великобритания може да отчете най-острия си икономически срив от 300 години насам

Великобритания може да отчете най-острия си икономически срив от 300 години насам

Според Bank of England БВП може да се свие с 14% през 2020 година

Забавление

Британските вериги за кино Vue и Cineworld работят за възможността ограниченията да бъдат премахнати още през юли. Говорител на Vue заяви, че работи с правителството, европейските служители и нейната търговска група за разработването на начини да направят кината безопасни за ползване.

Фризьорски услуги

И в този сектор няма ясни насоки от правителството относно правилата, които да спазват, особено относно защитните съоръжения, заяви Хилари Хол, изпълнителен директор на Националната фризьорска федерация. Членовете й предвиждат премахване на списания и услуги за напитки, както и по-често почистване и дезинфекция. Може да има и намаление на предоставяните услуги. Например, може да се разреши подстригване на косата, но не и други козметични процедури, в които служителят ще бъде в близък контакт с очите, носа или устата на клиента. Те може временно да бъдат спрени.