Британската икономика е изправена пред най-големия си срив от над 300 години в резултат на епидемията от коронавирус. Това става ясно от последната прогноза на Bank of England.

Според очакванията на финансовата институция брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство може да се свие с 14% през тази година. Това би бил най-големият годишен спад от 1706 година насам, показват историческите данни на централната банка, цитирани от CNN Business.

При представянето на прогнозата гуверньорът Андрю Бейли посочи, че институцията ще направи всичко необходимо, за да подкрепи местната икономика. Той обаче не посочи конкретни мерки в тази посока.

Статистиката на Bank of England показва, че пред първото тримесечие на 2020 година брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 3%.

В прогнозата за второто тримесечие се посочва, че той може да се срине дълбоко с 25%, в резултат на което икономиката може да бъде около 30 на сто по-малка в сравнение с края на 2019 година. Според очакванията безработицата ще се увеличи до 9 на сто.

През март Bank of England намали основните лихви до рекордно ниско ниво и обяви програма за изкупуване на облигации в размер на 200 милиарда паунда или 248 милиада долара.

Все пак от финансовата институция прогнозират бързо възстановяване на икономиката през следващата година, но предупреждават, че то ще зависи от развитието на епидемията.