Правителството на Великобритания предприе първи стъпки, за да облекчи някои строги мерки на блокирането, заради коронавируса и бавно да започне отново да отваря икономиката си, пише CNBC.

Гражданите, които не могат да работят от вкъщи, са насърчавани да се връщат на работните си места, но препоръките са да се избягва обществен транспорт, ако е възможно.

Борис Джонсън заяви, че учениците от ниските класове могат да се върнат в училище най-рано до 1 юни, заедно с по-големите ученици.

"Вече изминаха почти два месеца, откакто хората в тази страна започнаха да налагат ограничения на свободата си, така както не е било никога досега в мирни времена или по време на война и вие показахте, че подкрепяте тези правила", заяви Джонсън в обръщение към сънародниците си.

Той заяви, че някои места за туристически настанявания могат да бъдат отворени през юли, като също така заяви, че на тези, които идват в страната ще им се налага карантина. Джонсън също обяви нова система за предупреждение за нивото на заплаха за вируса с пет различни етапа. Страната сега се опитва да премине към етап 3 от етап 4.

"Не е сега моментът просто да приключим с блокирането още тази седмица", каза Джонсън. "Вместо това предприемаме първите внимателни стъпки, за да отпуснем мерките."

Във вторник бе потвърдено, че във Великобритания е най-високата смъртност по официални данни в Европа, в резултат на вируса.Това означава, че страната надмина Италия като най-засегнатата държава в региона и сега е на второ място след САЩ по смъртност, свързана с Covid-19 в целия свят. В неделя броя на смъртните случаи достигна 31 855 с повишение от 269 през последните 24 часа.

Правителството на Великобритания е изправено пред множество критики от страна на опозиционните партии, като някои предполагат, че Джонсън твърде много се забави с вземането на мерки във връзка с пандемията. Строгите мерки бяха наложени едва на 23 март.

Джонсън, който се пребори с болестта и прекара дни в интензивно отделение, първоначално не беше склонен да налага национални мерки за блокиране в момент, когато болниците в Италия вече бяха препълнени. Даунинг Стрийт също е попаднал под обстрел за това, че не е осигурил достатъчно защитно оборудване на болниците и е закъснял с въвеждане на масови тестове.

Бизнесът недоволства

Междувременно британските търговци на дребно предупредиха правителството, че пакетът от облекчения, безвъзмездни средства и заеми за спасяване на бизнеса няма да бъде достатъчен, за да спре "предстоящия крах на много предприятия", пише Reuters.

Много предприятия работят с малко или никакви доходи, вече няколко седмици и са изложени на непосредствен риск, се казва в писмото, адресирано до министъра на финансите. Дори след премахване на блокирането, наложено за ограничаване на разпространението на коронавируса, ще отнеме значително време за възстановяване на предприятията.

Търговците на дребно заявиха, че макар доходите на персонала да са защитени от правителството, без допълнителни действия върху разходите за собственост, фирмите, които ги наемат, няма да могат да продължат, тъй като не могат да покрият разходите за търговия.