САЩ и Полша сключиха ядрена сделка, която може потенциално да достигне стойност от 18 милиарда долара, след като първата икономика в Централна и Източна Европа се стреми да намали зависимостта си от въглищата и руския природен газ, съобщава Oil Price.

Въпреки че сделката все още не е окончателна, има доста голям шанс Варшава да избере ядрените технологии на САЩ пред основните конкуренти на международната ядрена енергийна сцена, а именно Китай и Русия.

"Надяваме се, че крайните решения, взети от Полша ... ще доведат до избор на американска технология", коментира енергийният секретар Дан Брауилет, цитиран от Reuters.

Сключеното споразумение предвижда през следващите 18 месеца страните да разработят програма за изграждане на първите полски реактори и как те ще бъдат финансирани. 

Според представител на правителството на САЩ цялата програма може да струва на Варшава около 40 милиарда долара, от които най-малко 18 милиарда ще отидат за придобиване на американска ядрена технология.

Полша започва изграждането на първата си ядрена централа през 2026 година

Полша започва изграждането на първата си ядрена централа през 2026 година

Първият реактор трябва да бъде готов и пуснат в експлоатация през 2033 година

Полша планира да построи шест реактора с общ капацитет между 6 и 9 гигавата до 2040 година в отговор на климатичните промени и поставените цели за въглероден неутралитет. Изборът на конкретните технологии трябва да стане през 2021 година. Изборът и одобряването на местоположението на площадката на първата електроцентрала, както и подписването на договор с доставчика на технологии и главния изпълнител на проекта трябва да се осъществи през 2022 година. Строителството трябва да започне през 2026 година. Първият реактор трябва да бъде готов и да започне да произвежда електроенергия през 2033 година. Изграждането на втората електроцентрала на Полша по план трябва да започне 6 години след началото на първия строеж, или през 2032 година.

В своята актуализирана национална програма за ядрена енергетика Варшава предвижда изграждането на "големи и доказани ядрени мощности с вода под налягане" (PWR), което изключва използването на реактори с кипяща вода (BWR) и малки модулни реактори (SMR).

Наличните технологии, отговарящи на зададените критерии за реактор, включват реактор AP1000 на американската корпорация Westinghouse, APR 1400 на корейската компания KHNP и EPR на френската Framatome. На изискванията отговарят и руските реактори ВВЕР, както и китайският Hualong One, но е малко вероятно такива да бъдат избрани.

Полша избира ядрената опция

Пътят на Полша към зелено бъдеще ще минава през изграждането на нови ядрени централи

Най-големият консуматор на въглища в ЕС ще изгради 6 нови ядрени блока

В момента Полша внася много газ от Русия, но предвид не толкова приятелските двустранни отношения, е логично страната да иска да прекъсне тази връзка, при това скоро - до 2022 година. Вместо това страната ще внася газ от Норвегия и втечнен природен газ от САЩ и други доставчици.

Полша обаче също така разчита силно на електроцентрали, работещи с въглища, което противоречи на климатичните амбиции на ЕС. Единственият начин да се намали или дори да се премахне използването на въглища е да се замени тази евтина енергия с друга, която да бъде сравнима с твърдите горива. Предвид това ядрената опция изглежда най-рентабилна.

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

Ядрената енергетика трябва да бъде в сърцето на прехода към чиста енергия