От наличието на достатъчно суровини за производството и цените им зависи развитието на иконоимката на всяка страна. Анализаторите от Goldman Sachs Group очакват цените на основните суровини като цяло да се повишат през 2024 година. Една от главните причини за това е, че централните банки на САЩ и Европа ще пристъпят към намаляване на основните лихви, по този начин подкрепяйки индустриалното и потребителското търсене.

По мнение на анализаторите, като цяло цените на суровините може да се повишат с 15% през 2024 г., на фона на по-ниски разходи за лихви по заеми, възстановяване на производството и продължаващи геополитически рискове, пише Bloomberg.

Най-влиятелните страни в света - топ 15

Най-влиятелните страни в света - топ 15

Разместванията на върха на класацията на Brand Finance

"Виждаме, че намаляването на основните лихвени проценти в САЩ без да има икономическа рецесия води до по-високи цени на суровините, като цените на металите (особено на медта и на златото) ще се повишават най-много, следвани от тези петрола", се казва в изявление на инвестиционната банка. В същото време, положителният ефект от "по-меките финансови условия има тенденция да нараства".

Според прогнозите на Goldman Sachs, към края на 2024 г. на международните пазари медта ще струва средно около 10 хиляди долара за тон, алуминият - 2600 долара за тон, а златото - 2300 долара за тройунция.

За сравнение, напоследък медта се търгува на международните борси средно за около 8880 долара за тон, алуминият - 2300 долара за тон, а златото - средно за 2166 долара за тройунция.

Експертите от Goldman Sachs продължават да са песимистично настроени относно перспективите за металите, използвани при производството на батерии за електромобили, включително никел, кобалт и литиев карбонат.

Колко снижения на основните лихви ще направи Фед на САЩ през 2024-а, според Goldman Sachs

Колко снижения на основните лихви ще направи Фед на САЩ през 2024-а, според Goldman Sachs

Първото намаление за годината се очаква през юни

Умерено "бичата" (възходящата) прогноза на Goldman Sachs отразява очакванията и на други изявени експерти.

Така, представители на Macquarie коментираха през март, че пазарът на суровини навлиза в нов цикъл на подем, за което способства намаляването на доставките и възстановяването на световната икономика.

Carlyle Group от своя страна очаква цените на петрола в световен мащаб да се повишат, когато Федералният резерв на САЩ понижи основните лихви.

А анализаторите от JPMorgan на свой ред виждат потенциал за поскъпване на златото на международните пазари, като цените му се покачат до 2500 долара за тройунция през 2024 година.

Goldman Sachs посочи основния риск за световната икономика

Goldman Sachs посочи основния риск за световната икономика

Инфлацията и геополитиката сега се припокриват по много по-дълбок начин, смята шефът на банката