САЩ и Великобритаиня остават най-влиятелните страни в света, според годишния доклад на Brand Finance, с наименование Global Soft Power Index.

В същото време обаче, Китай се премести на трето място от пето, изпреварвайки Япония (която запази четвърта позиция) и Германия (която падна на пето място от трето).

Brand Finance прави класация на "меката сила" на държавите - тяхното влияние на поведението и предпочитанията на други държави, на компаниите, общностите и обществеността - чрез културно и информационно влияние, а не чрез принуда. "Класацията" е направена въз основа на проучване между над 170 хиляди респонденти от над 100 държави в света.

За отбелязване е, че през 2024 г. в проучването за първи път се включват всичките 193 държави, които са членки на ООН. Всяка държава се оценява по 55 показателя.

Европа с възможности да вземе рекордни в историята заеми - причината за безпрецедентната активност на инвеститорите

Европа с възможности да вземе рекордни в историята заеми - причината за безпрецедентната активност на инвеститорите

Към закупуване на дългови книжа на кои държави имат най-голям интерес инвеститорите

Другите държави, които заемаха от 6-то до 10-то място в топ 10 на класацията за предходната година, останаха на досегашните си позиции: Франция, Канада, Швейцария, Италия, ОАЕ (съответно от шесто до десето място).

Същевременно в настоящата класация на най-влиятелните страни в света, Испания се изкачи до 11-то място, Швеция падна до 12-о, Австралия и Холандия достигнаха съответно 13-о и 14-о място, а Южна Корея продължава да е на 15-о място. Русия загуби три позиции в настоящата класация и сега заема 16-о място.

"Във времена на глобална несигурност и нестабилност, икономическите постижения стават все по-важен фактор за "меката сила" на една страна", се казва в доклада на Brand Finance.

"Атрибути на националната марка като "силна и стабилна икономика" и "продукти и марки, които светът обича", стават основни фактори за влияние и висока репутация на световната сцена."

Най-богатият 1% от населението - в кои страни в света те имат най-много пари

Най-богатият 1% от населението - в кои страни в света те имат най-много пари

САЩ са на 4-то място по този показател, първите три места са за европейски държави

Тази тенденция обяснява продължаващото доминиране на "върха на световната сцена" на най-големите икономики в света като САЩ (първа икономика) и Китай (втора икономика), както и на по-малките, но развити икономики, като Швейцария и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

За петте години на изчисляване на Global Soft Power Index, най-значителен подем са показали ОАЕ (нагоре с осем позиции), Саудитска Арабия (нагоре с осем места до 18-то), Катар (нагоре с десет места до 21-во) и Турция (нагоре с пет места до 25-то).

Русия избира президент, а икономиката й - нов път

Събитията, които предстоят през 2024-а: Русия избира президент, а икономиката - нов път

Какво ще се случи с руската икономика, какви са основните рискове и възможните стимули