За да влезете в елитния 1% от супербогатите жители на САЩ, през 2024 г., ще ви трябват поне 5,8 милиона долара лично богатсво. Това пише Bloomberg, позовавайки се на доклад на експерти от компанията Knight Frank.

Този минимален "праг" за принадлежност към "кръга" на свръхбогатите в САЩ е с близо 12% повече от година по-рано.

Това обаче не е рекорд в света. В Монако - който е на първо място в света по размер на богатството на свръхбогатия 1% от населението - за да влезете във въпросния 1%, са ви необходими 12,8 милиона долара, което е с 3,2% повече от 2023 година.

Следват Люксембург и Швейцария, където ще са необходими съответно поне 10,8 милиона долара и поне 8,5 милиона долара, за да принадлежите към свръхбогаитя 1% от населението.

Което означава, че САЩ, които са с най-голямата икономика в света, са на четвърто място по този показател. А Германия, която е с най-голямата икономика в Европа, е на 10-то място в "класацията".

Първите 10 държави с най-висок "праг" на богатство на жителите си в света, включват:

Монако - 12,8 милиона долара;

Люксембург - 10,8 милиона долара;

Швейцария - 8,5 милиона долара;

САЩ - 5,8 милиона долара;

Сингапур - 5,2 милиона долара;

Швеция - 4,8 милиона долара;

Австралия - 4,7 милиона долара;

Нова Зеландия - 4,6 милиона долара;

Ирландия - 4,3 милиона долара;

Германия - 3,4 милиона долара.

Откриха случайно в джунглите на Мианмар изоставен много рядък и супер скъп модел Lamborghini

Откриха случайно в джунглите на Мианмар изоставен много рядък и супер скъп модел Lamborghini

Каква е цената свръх луксозния автомобил и кой е евентуалния собственик

Посочените суми за влизане в "кръга" на свръхбогатите в различните държави зависят от нивото на икономическо развитие и благосъстоянието на жителите. Освен това, резултатите от проучването на Knight Frank показват, как възстановяването на пазарите в САЩ и други западни страни разширяват "пропастта" между богатите и бедните страни в света.

По данни на Световната банка, брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в Монако годишно е около 240 000 долара, т.е. над 900 пъти по-висок от този на Бурунди в Източна Африка.

Военните действия между Русия и Украйна обаче нанесоха щети на световната икономика като цяло, която вече беше пострадала от пандемията (по данни на Института по германска икономика, световната икономика е загубила 1,6 трилиона долара през 2022 г.). Цените на енергоносители и храните тогава рязко се покачиха, припомня Bloomberg. Последствията бяха усетени по целия свят, но бедните страни бяха засегнати най-тежко.

В същото време, според индекса на милиардерите на Bloomberg (Bloomberg Billionaires Index), общото богатство на 500-те най-богати хора в света се е увеличило с 1,5 трилиона долара през 2023 година.

Страните в света, от които през 2023-а са си тръгнали най-много милионери - и къде най-често се преселват те

Страните в света, от които през 2023-а са си тръгнали най-много милионери - и къде най-често се преселват те

Наша съседна държава е от най-предпочитаните за ново местоживеене от богатите хора