Американската банка Goldman Sachs Group промени прогнозата си за траекторията на основните лихви в САЩ през 2024 година. Това става, като се имат предвид скорошните изявления на ръководители на Федералния резерв (Фед) и протокола от заседанието през януари.

Goldman Sachs вече очаква да има четири намаления на основните лихви през 2024 г., а не пет, както се предвиждаше преди. Първото намаление от 25 базисни пункта се очаква да стане през юни.

Членът на борда на управителите на Фед Мишел Боуман подчертва, че моментът за намаляване на основните лихви все още не е настъпил. А ръководителят на Федералната резервна банка на Минеаполис, Нийл Кашкари отбелязва, че иска да се изчака още малко, преди да има снижение на основните лихвени. От своя страна, ръководителят на Федералната резервна банка на Атланта, Рафаел Бостик коментира, че изменение на парично-кредитната политика към по-неутрална посока ще се случи през лятото.

Всички тези изявления показват, че по-голямата част от членовете на ръководството на Фед не искат да се бърза със смекчаване на парично-кредитната политика, което е отразено в новата прогноза на Goldman Sachs.

През 2025 г. една от най-големите банки в САЩ очаква още четири намаления на основните лихви от Фед.

Собственият график на Фед показва, че 11 от 19-те членове на ръководството на Фед на САЩ очакват намаление на основните лихвени проценти през 2024 г. с поне 75 базисни пункта. Новите прогнози на Фед ще бъдат публикувани заедно с резултатите от следващото заседание, която ще се проведе на 19-20 март.

Решението на Фед за основните лихви на първото заседание за 2024-а

Решението на Фед за основните лихви на първото заседание за 2024-а

Какви са мотивите за решението