Федералният резерв (Фед) на САЩ запазва основните лихвени проценти на досегашното ниво. Това стана ясно след първото заседание за паричната политика за 2024 годината.

Федералният резерв оповести, че запазва основния си лихвен процент от 5,25 до 5,5% след няколко месеца на забавяне на темпа на инфлацията.

Федералния комитет за отворения пазар, който определя паричната политика заяви, че се въздържа от намаляването на лихвените проценти, "докато не придобие по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2%".

Фед запази основната лихва в диапазона 5,25-5,5%

Фед запази основната лихва в диапазона 5,25-5,5%

Регулаторът се стреми да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план

Председателят на Федералният резерв Джером Пауъл заяви, че е малко вероятно и през март да има намаляване на основните лихви.

Според него оздравяването на веригите за доставки и на трудовия пазар в САЩ са спомогнали за спада на инфлацията, но трябва да мине още време, "преди да можем да заявим, че икономиката на страната е осъществила желаното "меко кацане".

"Със сигурност аз съм окуражен от случващото се, но на този етап все още не можем да обявим, че сме постигнали победа. Трябва да извървим още път", заяви още Пауъл.

Какво реши ЕЦБ за основните лихви на първото си заседание за годината

Какво реши ЕЦБ за основните лихви на първото си заседание за годината

Основна цел продължава да бъде инфлация от 2%