Системата на Федералния резерв на САЩ (FRS) поддържа основния лихвен процент по федералните фондове на 5,25-5,5% годишно, се казва в изявление на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) след заседанието на регулатора, което приключи в сряда.

Решението беше взето единодушно от членовете на FOMC и съвпадна с очакванията на повечето анализатори и икономисти.

Базовата лихвена ставка е на най-високото си ниво от 22 години. В същото време Фед не променя политиката си за трето поредно заседание.

Фед запази лихвата на 22-годишен връх, предупреди, че борбата с инфлацията продължава

Фед запази лихвата на 22-годишен връх, предупреди, че борбата с инфлацията продължава

Засега регулаторът не обсъжда възможността за понижаване на лихвения процент

"Последните данни показват, че растежът на икономическата активност се е забавил от силния си темп през третото тримесечие. Увеличаването на броя на работните места се забавя от началото на годината, но остава силно, а нивото на безработица остава ниско. Инфлацията се понижи през последната година. "но остава висока", се казва в доклада.

"Банковата система на САЩ е стабилна и устойчива. По-строгите кредитни и финансови условия за домакинствата и бизнеса вероятно ще натежат върху икономическата активност, заетостта и инфлацията. Потенциалната величина на тези въздействия остава неясна", се отбелязва в документа.

Комитетът продължава да следи отблизо рисковете от инфлация.

"Комитетът се стреми да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план", се отбелязва в доклада. "За да постигнем тези цели, ние решихме да поддържаме целевия диапазон за федералната лихва по заеми на 5,25-5,5% годишно."

3 основни причини за "ястребовия" подход на Фед на САЩ през следващите месеци

3 основни причини за "ястребовия" подход на Фед на САЩ през следващите месеци

Защо е много вероятно Фед да продължи да вдига основните лихви

Комитетът ще продължи да оценява допълнителни данни и техните последици за паричната политика.

"При вземането на решения относно бъдещия темп на затягане на политиката, който може да е необходим за постепенното връщане на инфлацията до 2%, Фед ще вземе предвид кумулативния ефект от затягането на паричната политика, икономическите и финансовите събития и факта, че промените в лихвените проценти имат забавяне икономическа активност и инфлация" , - се отбелязва в прессъобщението.

Федералният резерв ще продължи да намалява обема на активите (правителствени облигации и обезпечени с ипотека ценни книжа) в своя баланс според предварително обявения си план.

"Ние сме твърдо ангажирани да върнем инфлацията до нашата цел от 2%", каза председателят на Централната банка на САЩ Джером Пауъл след декемрийското заседание на регуалтора. Но историческото затягане на паричната политика вероятно е приключило, тъй като инфлацията пада по-бързо от очакваното и предстоят дискусии за намаляване на разходите за заеми "в полезрението", допълни Пауъл,цитран от Reutres.

При оценката на целесъобразността на паричната политика FOMC ще продължи да следи въздействието на постъпващата информация върху икономическите перспективи.

Най-голямата икономика САЩ ще бъде ударена от рецесия през 2024-а, а Фед ще намали лихвите рязко

Най-голямата икономика ще бъде ударена от рецесия през 2024-а, а Фед ще намали лихвите рязко

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като намали лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта

"Комитетът е готов да коригира подхода си към паричната политика, ако е необходимо, ако възникнат рискове, които биха могли да подкопаят постигането на целите на FOMC. Комитетът ще вземе предвид широк набор от информация, включително данни за условията на пазара на труда, инфлационния натиск и инфлацията очаквания, както и събития на финансовите пазари и международни събития", се казва в документа.

Американският фондов пазар значително увеличи ръста си след публикуването на резултатите от декемврийското заседание на Фед. Борсовите индекси Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite вчера вечерта българско време добавиха по 0,6%, докато преди това повишението им беше под 0,1%.