Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година и това ще доведе до рязко намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв. Поне така твърди една водеща европейска банка.

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като намали лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта - близо четири пъти, в сравнение с намалението от 75 базисни пункта, което пазарът очаква в момента, според Fedwatch на CME Group инструмент.

Съкращенията на Фед биха били в резултат на прогнозираната рецесия в САЩ през второто и третото тримесечие на 2024 г. и продължаващото забавяне на основната инфлация, добавя UBS.

От март 2022 г. Федералният резерв вдигна разходите по заемите от почти нулеви стойности до близо 5,5% в опит да ограничи растящите цени. Инфлацията достигна връх от почти четири десетилетия - 9,1% през юни миналата година. Оттогава се наблюдава лек спад на цените, въпреки че все още е далеч от целта на централната банка от 2%.

От UBS казват, че една от ключовите характеристики за намаляване на лихвите е силно изразеният цикъл на облекчаване на Фед, който се наблюдава от март 2024 г. Ето защо анализаторите очакват лихвите да паднат до едва 1,25% през първата половина на 2025 г.

Очаква се тази кампания за затягане да затрудни икономиката, нозасега САЩ са успели да избегнат рецесия. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 4,9% през третото тримесечие, което е най-високият му темп на растеж от две години.

Понижението лихвите ще е добре дошло за пазара на жилища в САЩ. През миналия месец средният лихвен процент по 30-годишните заеми се повиши до 7,79%, според правителствената ипотечна корпорация Freddie Mac. Година по-рано средният лихвен процент беше 7,08 на сто.

Петнадесетгодишните заеми в момента се предоставят при средно 7,03% годишно спрямо 6,92% седмица по-рано и 6,36% годишна лихва преди година.

Растящите лихви по ипотечните кредити и цените на жилищата не засягат само купувачите - те измъчват и продавачите. Рекорден брой продавачи са намалили цените в обявите си през октомври, според нов доклад на Redfin.