Системата на Федералния резерв на САЩ вече свърши много работа и това води до предпазлив подход към паричната политика, каза председателят на американската централна банка Джером Пауъл след заседанието на регулатора, което приключи в сряда.

Федералният резерв  взе очакваното решение на ноемврийското си заседание да запази базовата лихва за федерално кредитиране в диапазона на 22-годишния връх от 5,25 - 5,5%. Последният път, когато ставката беше повишена от паричния регулатор бе през юли.

Решението беше взето единодушно от членовете на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) и съвпадна с очакванията на повечето анализатори и икономисти.

"Последните данни показват, че икономическата активност е нараснала със силен темп през третото тримесечие. Увеличаването на работните места се забавя от началото на годината, но остава силно, а нивото на безработица остава ниско. Инфлацията остава висока", съобщението.

Банковата система на САЩ е стабилна и устойчива. По-строгите кредитни и финансови условия за домакинствата и бизнеса вероятно ще натежат върху икономическата активност, заетостта и инфлацията. Потенциалната величина на тези въздействия остава неясна", се казва в документа на FOMC.

В същото време Пауъл отбеляза, че пътят към целевото ниво на инфлация от 2% ще бъде дълъг и Фед няма твърда увереност, че текущият лихвен цикъл на паричната политика е достатъчно твърд, за да върне инфлацията до това ниво.

Фед не е взел решение какво да прави с лихвите през декември, подчерта Пауъл. По-специално, преди следващото заседание ще бъдат публикувани два доклада за инфлацията и два доклада за пазара на труда, което може сериозно да повлияе на мнението на регулатора.

В същото време той добави, че Федералният резерв не обсъжда възможността за понижаване на лихвения процент или промяна на темпа на намаляване на обема на активите в баланса му и основният въпрос за ръководството на Фед е дали да повиши лихвения процент или не.

Пазарите оценяват вероятността процентът да остане същия на следващата среща на американската централна банка около 75%, пише CME FedWatch Tool.

Ръководителят на Федералния резерв също така отбеляза факта, че рисковете за движение нагоре - надолу на инфлацията са станали по-балансирани, а с тях и рисковете от прекомерно или недостатъчно затягане на паричната политика.

Американските фондови индекси увеличиха ръста си след речта на Пауъл. Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,7%, S&P 500 с 1%, а Nasdaq Composite с 1,4%.