От началото на войната в Украйна, Европа се стреми да намалява вноса на горива от Русия. Страната намали доставките на природен газ в износа си за Европа, на фона на западните санкции.

Но не е спрял съвсем. Даже напротив - руският износ на втечнен природен газ нарасна с над 4% през първото тримесечие на тази година, след като страната увеличи производството.

Увеличението е от 8,7 милиона метрични тона през първото тримесечие на 2024 г. въз основа на данни от Kpler. Според руското издание Kommersant.ru износът за Европейския съюз нараства, докато този за Азия намалява, цитирано от Oilprice.

Износът на руски LNG за Азия за първото тримесечие на годината отбеляза спад от 7%, което беше компенсирано от 4% увеличение на износа за Европа, която получи около 5 милиона тона руски LNG през този период.

Германия подписа 15-годишно споразумение за доставка на LNG с Абу Даби

Германия подписа 15-годишно споразумение за доставка на LNG с Абу Даби

Германската държавна компания Sefe подписа сделката с националната петролна компания на Абу Даби ADNOC

По-голямата част от производството на LNG в Русия идва от проекта Yamal LNG, управляван от Novatak, и проекта Sakhalin Energy, управляван от Gazprom.

В края на март Москва реши да продаде миноритарния дял на Shell в проекта Sakhalin LNG на държавния Газпром за 1 милиард долара.

Москва планираше да даде дела на Novatek след решението на Shell да се откаже от проекта, след като от Запада санкционираха Русия за нахлуването й в Украйна. Според руския вестник Ведомости, Новатек е преценил, че участието му в проекта Сахалин носи високи правни рискове.

Според последни данни, показващи нарастването на износа на руски втечнен природен газ за Европейския съюз, Европа е заменила руския газ по тръбопроводи от източните си пристанища с руски втечнен природен газ и блокът става най-големият купувач на руски втечнен природен газ, следван от Китай.

Анализ на данните на Ройтерс през февруари също показа, че ЕС е заменил руските газови потоци с руски LNG, внасян предимно в Испания, Белгия и Франция.

 Най-големият терминал за втечнен природен газ в Европа подписа 10-годишна сделка за доставка на LNG от Алжир

Най-големият LNG терминал в Европа подписа 10-годишна сделка за доставки от Алжир

Това е първото споразумение за подобен капацитет за внос, еквивалентно на 3 милиона тона LNG годишно

Междувременно Европа мина през зимния сезон с рекордни нива на природен газ в хранилищата. Това дава сигурност за следващата зима. В края на март, когато приключва типичния зимен сезон, запасите за природен газ в Европа остават на нива от 58,7%, показват данните на Gas Infrastructure Europe, което е нов рекорд.

Предишният рекорд беше поставен миналата зима, когато Европа приключи с около 56% запълнени газохранилища за природен газ.