Германската държавна компания Securing Energy for Europe (Sefe) подписа сделка с националната петролна компания на Абу Даби ADNOC, според която на европейската страна ще й бъде доставян LNG за 15 години напред, стартирайки от 2028 г.

ADNOC подписа 15-годишното основно споразумение със Sefe за доставка на 1 милион метрични тона годишно (mmtpa) втечнен природен газ (LNG), според съобщение на държавната енергийна компания на ОАЕ, цитирано от Oilprice.

Доставките на LNG ще се извършват от проекта Ruwais LNG на ADNOC, който в момента се разработва в индустриалния град Ал-Рувейс. Очаква се проектът Ruwais LNG да е първото съоръжение за износ на LNG в региона на Близкия изток и Северна Африка, което работи на чиста енергия, което го прави един от заводите за LNG с най-нисък въглероден отпечатък в света.

За ADNOC сделката е още един шанс за износ от LNG проекта, на фона на желанието на гиганта на ОАЕ да има по-голяма роля в глобалните доставки на LNG. За Sefe и Германия споразумението ще бъде друг източник на газ, който ще повиши енергийната сигурност.

В края на миналата година Sefe подписа сделка за доставка на природен газ с Equinor, което е една от най-големите сделки за доставка на природен газ за норвежкия енергиен гигант на стойност около 50 милиарда евро.