До 2050 година преходът към среда с нулеви нетни емисии ще създаде нови индустрии на стойност $10,3 трилиона, според съвместен доклад на Arup и Oxford Economics, цитиран от Daily Sabah.

Икономическата полза от намаляването на въглеродните емисии "включва прекия принос към БВП (брутният вътрешен продукт) от производството на електрически превозни средства, производството на енергия от възобновяеми източници, производството на оборудване за чиста енергия, възобновяеми горива и зелено финансиране, плюс дейността, поддържана в глобалните вериги за доставки", става ясно от доклада.

Инвестициите на Турция във възобновяема енергия могат да спрат хроничната инфлация

Инвестициите на Турция в най-бързо развиващия се енергиен пазар могат да спрат хроничната инфлация

Това показват данните от ново проучване

С изминаването на всяка година извънредната климатична ситуация, пред която е изправена планетата, става все по-тревожна, но създава възможност за бързото появяване на нови технологии и опит, които са фокусирани върху справянето с нея, твърдят експертите по климата.

Според тях процъфтяващата глобална зелена икономика "предполага отделяне на икономическата дейност от отрицателните въздействия върху околната среда".

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Световната икономика ще тръгне към по-устойчив път, ако се избегнат тежките вредни ефекти от глобалното затопляне върху околната среда и икономическия просперитет, се добавя в доклада.

Въпреки че смекчаването на изменението на климата е скъпо, "преходът към устойчива околна среда до 2050 година също така създава огромни възможности в глобалната икономика.

Снимка 316905

Източник: iStock

Докладът идентифицира "три стълба на възможностите", които ще се появят от прехода към икономика с нулеви въглеродни емисии:

  • Първо - прекъсването, причинено от преминаването към чиста енергия, ще създаде възможности за конкурентоспособност във всички индустрии.
  • Второ - идентифицираме пет големи нови зелени пазара за неутрални по отношение на въглерода стоки и услуги, които ще се появят.
  • Трето - поставянето на планетата на този устойчив път води до значителни ползи в производителността в сравнение със свят, в който изменението на климата е оставено неконтролирано или лошо овладяно.
Петте вида възобновяема енергия

Петте вида възобновяема енергия

Възобновяемите енергийни източници никога не са били толкова важни, колкото днес

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, UniCredit Bulbank.