До края на юни цялото строителството на газовата връзка Гърция - България трябва да бъде завършено и от двете страни. За това настоя премиерът Кирил Петков, тъй като газопровод, заедно с проекта за втечнен газ край Александруполис, по мнението му ни дават възможност за пълна диверсификация.

Припомняме, че още преди месеци Кирил Петков обяви, че взима на ръчен режим контролът на строителството на интерконектора Гърция - България и всяка седмица ще разменя информация с гръцкия си колега Мицотакис.

Проектът ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Очакванията са газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация за предстоящия отоплителен сезон.

След като хидравличните тестове на част от трасето са вече завършени, и то без дефекти и проблеми, това означава, че качеството е добро.

Министърът-председателят подчерта и усилията на правителството да осигури нови доставчици на природен газ във връзка с нарушаването на договора от страна на "Газпром". "Вярвам, че ще договорим същите или по-добри условия за българските потребители", заяви Петков. Предложението за превалутиране в рубли премиерът определи като "извиване на ръце".

Газопроводът IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Към този момент проектът е завършен на 92% като линейната част е изпълнена. Продължават дейностите по изграждане на наземните съоръжения - двете газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини. Станцията на българска територия е в много напреднал етап на изпълнение и предстои да бъде довършена и хидротествана в рамките на месец май.