Недостигът на чипове в глобален мащаб може да продължи още две - три години. Това заяви президентът на един от най -големите китайски производители на телевизори и уреди за дома Hisense.

Компаниите за потребителска електроника и автомобилни производители отдавна усетиха недостига на полупроводници. Това доведе до недостиг на различни продукти, пише CNBC.

Според президента на базираната в Циндао компания Hisense Group Джиа Шаоцян производствените разходи за продуктите им са се увеличили.

"Hisense произвежда домакински уреди и потребителски стоки и това изисква сравнително прости чипове. Въпреки че предлагането е ограничено, а цената нараства, продължаваме да работим в нормален темп".

Множество фактори доведоха до недостиг на чипове. Сред тях са нарастване търсенето на потребителска електроника след началото на пандемията и търговската война на САЩ с Китай.

По думите на президента на Hisense Group недостигът на чипове "може да бъде преодолян в рамките на две - три години".

Според ръководители на големи световни технологични компании очакват недостигът на чипове да продължи до 2022 г. Други са по-скептични.

Около 40% от приходите на Hisense идват от чужбина. Изпълнителният директор на компанията се надява 50% от бизнеса на компанията да се позиционира извън Китай през следващите три - пет години.