С нарастването на броя на болните от коронавирус през последните седмици, който надхвърли 4 млн. души в САЩ, все повече икономисти са на мнение, че лекият растеж на пазара на труда няма да е устойчив, показа ново проучване на Reuters. В страната вече се откриват над 2600 болни всеки час, което е най-бързия темп на ръст в света.

Проучване на изданието, проведено в периода 13-22 юли, показва, че според икономистите най-голямото стопанство в света се е свило с почти 34% през последното тримесечие спрямо същия период на миналата година. Тяхната прогноза е, че то ще нарасне със 17,8% през настоящето и с още 6,5% през последното тримесечие на годината.

Това виждане обаче е по-мрачно, отколкото при предишното допитване. Тогава анализаторите, потърсени от Reuters, очакваха през третото тримесечие растежът да е почти 19% и още 8% през четвъртото.

Насим Талеб: Забраавете за V-образното възстановяване

Насим Талеб: Забраавете за V-образното възстановяване

Покачването на борсите ще изиграе лоша шега на икономиката, смята експерта по риска

"В настоящата ситуация има два риска - някои щати може да са принудени да затворят сектора на услугите, за да овладеят вируса, а цялостния процес на размразяване на дейностите може да доведе до дългосрочни щети за бизнеса и пазара на труда", каза главният икономист на Goldman Sachs Дейвид Мерикъл.

Прогнозата на банката за растежа през третото тримесечие е от 25%, което е значително по-оптимистичен вариант от медианното виждане на другите икономисти. Но дори и той е по-нисък, отколкото беше при предишния доклад на Goldman Sachs, според който покачването на БВП щеше да е от 33%.

С тази си прогноза анализаторите, коментирали пред медията, също се присъединяват към много други икономисти, според които V-образно възстановяване няма как да се случи. Някои от респондентите в проучването дори са посочили, че в най-тежкия сценарий стопанството на САЩ се е свило с 40% през второто тримесечие, няма да отбележи растеж през третото и ще се покачи с едва 9% през последното. Те виждат спиране на растежа и през 2021 г.

Като цяло отговорите в проучването показват, че все повече икономисти понижават прогнозите си за възстановяването догодина, като 35 от 56 икономисти са изтъкнали, че ще е нужно повече време от първоначално очакваното, за да може страната да се върне към икономическата активност от преди вируса.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

С изключение на един от анкетираните, прогнозата за икономическото възстановяване или е останала без промяна през последния месец, или се е влошила. 60% са на мнение, че рискът от понижаване на заетостта до края на годината е "висок" или "много висок", а само един от запитаните е бил на мнение, че той е "много нисък".