Икономиката няма да премине през V-образно възстановяване, въпреки че много инвеститори очакват именно такова, посочи в интервю пред CNBC авторът на бестселъра "Черният лебед" Насим Никълъс Талеб. Причината според него е, че броят на заразените продължава да се покачва във водещите стопанства по света.

Талеб обърна внимание и на явното разминаване между представянето на фондовите пазари, от една страна, и на реалната икономика, от друга. По думите му, фактът, че индексите продължават да растат, е "странен". Нещо повече, покачването на пазарите според него ще доведе до още по-тежък удар върху икономиката, който ще дойде заедно с човешката трагедия от пандемията.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

"Централните банки печатат пари, сякаш утрешния ден няма да дойде, но това няма да доведе до нищо добро", каза той, а понижаването на основния лихвен процент в САЩ между 0 и 0,25% не оставя на Федералния резерв никаква възможност за маневриране.

Талеб е на мнение, че страхът от коронавируса ще продължи да потиска реалната икономика и пазарите още дълго време, тъй като дори и пандемията да отмре, вирусът ще продължи да циркулира сред населението. В резултат от това, потребителите едва ли ще се втурнат да разходват средства отново, а ще останат предпазливи.

Според Талеб, инвеститорите не трябва да търгуват на пазарите, без да са си осигурили хедж, т.е. защита, срещу рисковете пред портфолиото, които могат да доведат до рязка промяна на цената на активите (tail risk). Причината е изключително високото ниво на риска на пазарите.