В момента в най-голямата икономика на света се наблюдават две паралелни действителности. От една страна, фондовите пазари претърпяха рязък спад малко след средата на март, но от тогава досега нараснаха с над 33% (в случая на S&P 500), а технологичният Nasdaq дори се изстреля с 53%, надхвърляйки предишната си рекордна стойност.

Графика 1: Представяне на Nasdaq през последното полугодие

Снимка 487758

Източник: CNN

Източник: money.cnn.com

От друга страна, наблюдаваме антирекорди по отношение на пазарните фундаменти. Безработицата достигна най-високата си стойност от Голямата депресия до момента и въпреки че пазарът на труда започна да се подобрява, пред него все още има много рискове, включително и очаквания край на помощите, отпускани от държавата, който може да доведе до нов срив на заетостта. Същевременно делът на безработните остава значителен - дори и според официалната информация той е над 11%.

Графика 2: Безработица в САЩ

Но безработицата не е единственият проблем на стопанството. Всъщност не е даже и най-значителният. Много по-тежко от това е, че икономиката е изправена пред вълна от фалити, която вече започна. Броят на банкрутиралите борсово търгувани компании надхвърли този от Голямата рецесия, като само в рамките на седмицата между 19 и 24 юни той е достигнал 13, посочиха от Deutsche Bank.

Картинката не е много по-розова и по отношение на пазара на недвижими имоти. Първо, вероятно тепърва предстои увеличаване на дела на необслужваните ипотеки, защото едно от първите неща, които хората спират да изплащат, когато останат без работа, са именно кредитните карти и заемите. Второ, пандемията показа, че много бизнеси могат да се вършат и от вкъщи, което нанесе и ще нанася сериозен удар върху търговските и офис площите.

Комбинацията от двете вече се отрази и на водещите пазари на недвижими имоти в страната. В случая на ултралуксозния Манхатън, кризата доведе до най-тежкия срив в историята, като сделките са спаднали с 54% на годишна основа през второто тримесечие, а медианната цена на имот се е понижила с почти 20%, до 1 млн. долара.

Сериозно се свива и секторът на услугите, който в САЩ формира около 70% от брутния вътрешен продукт. Всъщност данните показват, че неговият спад стартира още преди разразяването на кризата, като от началото на годината БВП, формирано в него, се понижава почти до стойността си от януари миналата година, след като през цялата 2019 г. бележеше устойчив растеж.

Графика 3: БВП произведено в сектора на услугите

Но един от най-тежките удари беше понесен от производството. След като неговият спад започна още от есента на миналата година, то направо се срина през март (-4,9%), април (-16,2%) и май (-15,3%) спрямо същите месеци на 2019 г.

Графика 4: Индустриално производство на САЩ

Въпреки всичко, казано до момента, пред икономиката има още повече рискове. Президентските избори и заплахата Белият дом да стане демократически, търговските войни между САЩ и Китай и САЩ и Европа, потенциалната втора вълна от коронавирус, изстрелването на счетоводния баланс на Федералния резерв, расовите напрежения, подмяната на историята и вандалските прояви - всичко това е надвиснало като Дамоклиев меч над стопанството на страната.

Защо борсите растат?

Идеята е борсите да са прокси за стопанството - те растат и се свиват заедно с очакванията и данните на инвеститорите за представянето на бизнесите, а представянето на същите тези бизнеси е пряко следствие от икономическата конюнктура. В случая ценните книги на някои компании, които наистина демонстрираха стабилно представяне, най-вече в технологичния сектор, наистина нараснаха.

Но изстрелването на борсите като цяло показва, че те са "развързани" от реалната икономика - изключително странно е светът, в който живеем, да се декомпозира, а индексите да растат без оглед на това.

Този факт не е само моя констатация. До него достига и Bank of Montreal, която провееде анкета именно по този въпрос сред клиентите си. Техният отговор е също напълно единодушен - почти 75% от тях са на мнение, че именно печатането на пари от страна на централната банка е единствената причина за ръста на борсите.

Изследване: Защо фондовите борси продължават да растат?

Изследване: Защо фондовите борси продължават да растат?

Болшинството смятат, че причината са политиките на Фед и очакват централната банка да започне да манипулира лихвите по правителствените облигации

Но въпросът остава - защо това се случва? Моят отговор е, че единствената причина е печатането на пари от страна на Федералния резерв. Благодарение на това, финансовите пазари се държат като човек на парти - няма значение какво се случва, важното е музиката и напитките да не секват. Централната банка обаче знае това, затова и "купонът" продължава; ако Федералният резерв действа като "разумния възрастен" като увеличи основния лихвен процент и спре печатането на пари (и дори изтегли такива от обращение), цялата структура на фондовите борси ще имплодира.

Какво означава поведението на индексите за икономиката?

През последните седмици видяхме много нервно поведение от страна на инвеститорите, което бих определил като "панически оптимизъм". Те се хващаха за всяка информация, която би могла да се изтълкува по позитивен начин: пазарът на труда не се срива с толкова, колкото те очакват; Федералният резерв увеличава печатането; икономиката започва да се отваря. В началото на месеца, както и няколко пъти преди това, "светлината в тунела" идваше от медицинските компании - когато Pfizer обяви, че има напредък в разработването на ваксина, индексите се изстреляха.

Добра новина за ваксина от Pfizer изстреля борсите и срина благородните метали

Добра новина за ваксина от Pfizer изстреля борсите и срина благородните метали

Антителата са се повишили при всички 24 ваксинирани доброволци 28 дни след поставянето на медикамента

Всичко това показва нездравословното състояние на фондовите борси в момента. Те се превърнаха в балон благодарение на действията на Федералния резерв, който продължава да ги надува по-усилено откогато и да е било днес. Както знаем, подобно състояние приключва с катастрофа - и колкото по-дълго централната банка удължава "партито", толкова по-драматично и тежко ще е изтрезняването.