Броят на борсово търгуваните компании, които са поискали защита от инвеститорите в рамките на миналата седмица, е бил 13, сочат данни на Deutsche Bank, предаде Zero Hedge. Това е най-високия брой на седмични фалити от разгара на Голямата рецесия през май 2009 г.

Броят на фалиралите компании за потребителски стоки е четири, като от началото на годината те вече са 28, а според Bloomberg това също е най-високата им стойност от 2009 г. насам.

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Според експерта се намираме в по-дълбока криза от тази през 2008 г.

"Докато енергийният отрасъл се разглеждаше като вторият отрасъл, допринасящ най-много за фалитите през годината, в него тепърва предстоят негативни динамики", посочват от Zero Hedge. "Chesapeake вече се подготвя за фалит, а California Resources удължи падежа на лихвите по заемите си от 29 май до 30 юни. Seadrill също обмисля да подаде документи за банкрут."

Според изданието, освен Chesapeake, в силно застрашената група са Bombardier Group (8,7 млрд. долара дълг), American Airlines (7,3), Envision Healthcare (6,4), Transocean (6,3), AMC Entertainment Holding (4,2) и други. "Забележете, че номер 2 в този списък - American Airlines, отчаяно се опитва да набере свеж капиталов ресурс, който да помогне на компанията да преживее кризата."

Те отбелязват, че има и светлина на хоризонта - към 19 юни размерът на застрашените от фалит корпоративни облигации е спаднал леко, с 1,5%, до 344 млрд. долара, а този темп е по-бърз от скоростта на нарастване на ливъриджнатите заеми. Общо 324 компании са в риск да не могат да обслужват плащанията по облигациите си.

Трябва ли да се страхуваме от фалитите на българските компании?

Трябва ли да се страхуваме от фалитите на българските компании?

Вниманието трябва да е насочено към структурата на банкрутите, не към абсолютните стойности

"Защо се наблюдаваше това подобрение?", питат от Zero Hedge. "То нямаше нищо общо с фундаментите, а се дължеше изцяло на стената от ликвидност, отприщена от намесата на Федералния резерв - това увеличи кредитирането в цялата система и осигури на затруднените компании глътка живот."