Продължителните разговори между САЩ и Китай не доведоха до резултат и преговорите за търговско споразумение се провалиха, предава BBC. След края на срещата двете страни не излязоха със съвместно изявление, а насрочените по-рано пресконференции бяха отменени.

Причина за преговорите бе критичното отношение на САЩ към търговския излишък на Китай и заканата на президента Доналд Тръмп да въведе по-високи тарифи за вноса на стомана от Поднебесната империя.

В речта си в началото на срещата секретарят по търговията на САЩ Уилбър Рос разкритикува търговския излишък на Китай от 347 милиарда долара, като заяви, че той не е само резултат от свободния пазар.

След срещата той все пак заяви, че Пекин е обещал да работи по намаляването на излишъка. Нито дума обаче не бе спомената за вноса на стомана. САЩ обвиняват Китай, че вредят на американските производители на този пазар.

Инвеститорите в САЩ разчетоха мълчанието като знак, че администрацията все пак ще предприеме мерки и акциите на компаниите, занимаващи се с производство на стомана, се покачиха. След затваряне на пазарите Тръмп заяви на репортер, че тарифите все пак "може да се случат".

Експерти предвиждаха, че срещата няма да е особено продуктивна.

През май САЩ и Китай постигнаха споразумение, което отвори китайския пазар за американски кредитни компании и рейтингови агенции, а Поднебесната земя отвори границите си и за внос на говеждо месо.