Икономическият растеж на Франция неочаквано се е забавил през второто тримесечие, увеличавайки притесненията за еврозоната, която вече е разтърсена от спад в производството в най-голямата икономика - Германия, пише Bloomberg.

Очакваше се Франция да покаже по-голяма устойчивост, тъй като страната е по-малко зависима от забавянето на световната търговия и разчита повече на вътрешното търсене - което президентът Еманюел Макрон опита да подкрепи със стимули в размер на €17 милиарда. Въпреки данъчните облекчения, обявени в отговор на протестите на "жълтите жилетки", растежът на потребителските разходи се забавя.

Експанзията от едва 0,2 процента - под очакванията на икономистите за 0,3 процента - е още един удар за централните банкери, които се опитват да гасят пожари в други части на еврозоната.

Икономическото забавяне се усеща в редица държави и региони, като икономиката на Швеция неочаквано се сви през второто тримесечие.

Но за еврозоната Франция може да е само едно разочарование от една мрачна седмица. Очаква се в сряда Европейската статистическа служба да публикува данни, които да гласят, че растежът на икономиката на региона се е забавил наполовина до едва 0,2 процента. Германската икономика най-вероятно се е свила, според Бундесбанк.

Растежът във Франция е движен изцяло от вътрешното търсене. Бизнес инвестициите и публичните разходи също набират темп.

Растежът на еврозоната най-вероятно се е забавил до 0,2%

Растежът на еврозоната най-вероятно се е забавил до 0,2%

Данните за инфлацията също ще разочароват Марио Драги