Марио Драги не се поколеба да посочи, че прогнозата за икономиката на еврозоната става "все по-лоша и по-лоша". И тази седмица ще разберем точно колко лошо е положението, пише Bloomberg.

Растежът през второто тримесечие най-вероятно се е забавил до едва 0, 2 процента - темп, който няма да помогне на Европейската централна банка да достигне целта си за инфлацията. Бизнес проучванията в региона ще дадат по-детайлен поглед как компаниите се справят с търговското напрежение и по-ниското търсене. И може да унищожат и последните надежди за по-добро представяне през настоящото тримесечие до края на септември.

Забавянето на икономически ръст удря корпоративна Европа, и особено автомобилните производители. Ръстът при услугите все още компенсира, но не се знае колко дълго ще продължи това.

"Растежът най-вероятно ще се забави до 0,2 процента от 0,4 процента през първото тримесечие. Очакваме подобно представяне и през третото тримесечие. Заради по-бавния растеж може да очакваме голям пакет стимули през септември", казват икономистите на Bloomberg.

Очакват се и разочароващи новини за инфлацията тази седмица - тя да падне под 1%. Проучване в петък показа, че дългосрочните очаквания за повишаване на цените намаляват и е ясно, че Драги е мисли по въпроса. "Не ни харесва какво се случва при инфлацията", каза той.

Президентът даде задача на служителите в ЕЦБ, както и на националните централни банки, да проучат какво може да се направи, за да бъде повишен растежа на икономиката. Намаляване на лихвите и нови покупки на облигации остават в списъка.

Редицата икономически данни тази седмица ще им помогнат в анализа.

И прогнозите за тях не са добри. Очаква се свиване в Италия, а може би и в Германия (данните за най-голямата икономика в Европа ще дойдат чак на 14 август). Испания и Франция изглеждат по-стабилни, но увеличаващите се външни рискове означават, че общата тенденция е за намаляване на инерцията.

Еврото удари 2-годишно дъно след заседанието на ЕЦБ

Еврото удари 2-годишно дъно след заседанието на ЕЦБ

Перспективите изглеждат все по-зле и по-зле, предупреждава Марио Драги