40,9 млн. евро ще предостави на страната ни Световната банка за финансиране на втория проект за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира заемното споразумението с международната финансова институция, което бе подписано на 23 март т. г. от министъра на финансите Пламен Орешарски и от регионалния директор за България, Румъния и Хърватия в Световната банка Ананд Сет.

Общата стойност на проекта е 54,6 млн. евро. От тях 40,9 млн. евро са кредит от Световната банка, а 13,7 млн. евро - съфинансирането от държавния бюджет.

Целта е стимулиране на конкурентоспособността и разширяване на пазарния достъп на страната в Югоизточна Европа и ЕС чрез укрепване на регионалната търговия и транспорт и оптимизиране използването на трансевропейската транспортна мрежа.

Със средствата ще се финансират строителните работи за модернизиране на най-големите гранично контролно-пропускателни пунктове Капитан Андреево и Калотина, както и по-малките по границите със Сърбия, Турция, Република Македония и Черно море.

Предвижда се и изграждането на 3,4 км подходен път, който ще свързва магистрала "Марица" с ГКПП Капитан Андреево, модернизиране на комуникационната система за обмен на информация между граничните служби и т. н.

С реализирането на проекта граничните пунктове ще разполагат с нови съоръжения за проверка, значително ще се съкрати времето за контрол на тежкотоварните превозни средства.

Заемното споразумение е за 17 години с 5-годишен гратисен период